Rimski vojni kamp pronađen na visini od 2.100 metara: Tragovi antičke strategije u Alpima

T. B.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Tvrđava stara 2.000 godina pružala je rimskoj legiji stratešku kontrolu nad planinskim prolazima Švajcarske

Foto: Arnulf Hettrich / imago stock&people / Profimedia

Arheolozi su u švajcarskim Alpima, na visini od 2.100 metara, otkrili drevni rimski vojni kamp, netaknut više od dva milenijuma. Ovo senzacionalno otkriće otvara novo poglavlje u proučavanju rimskog vojnog prisustva na području današnje Švajcarske, a istovremeno pokazuje da se rimska vojska nije plašila ekstremnih geografskih uslova u kojima se morala boriti, piše  Popular mechanics.

Istraživanja vođena timom sa Univerziteta u Bazelu u saradnji sa Arheološkom službom Graubindena prvobitno su bila fokusirana na rimsko bojište u području Oberhalbstein, u istočnim Alpima. Od 2021. godine, arheolozi su istraživali krajolik između Kuntera i Tifenkastela, na lokaciji Krap Se. Međutim, volonter koji je radio na projektu u jesen 2023. godine, otkrio je specifičnu strukturu terena u koridoru Kolm la Runga, na oko 900 metara iznad bojišta, što je bilo ključno za dalje otkriće rimskog vojnog kampa.

Uz pomoć visokorezolucionih digitalnih modela terena i LiDAR tehnologije, koja koristi lasersko skeniranje da bi otkrila i najsuptilnije promene u visini tla, arheolozi su identifikovali konture veštačkih fortifikacija. Na vrhu brda ispostavilo se da je bio skriven vojni kamp sa tri rova i zidom s bedemima, koji je rimskim vojnicima pružao savršenu poziciju za nadgledanje okolnih dolina i planinskih prolaza.

Rimljani su bili pravi stručnjaci da se prilagode najrazličitijim geografskim uslovima, i otkriće ovog kampa je još jedan dokaz njihove odlučnosti da osiguraju kontrolu nad ključnim teritorijama, bez obzira na izazove koje su predstavljali planinski tereni. Lokacija ovog vojnog logora bila je pažljivo odabrana kako bi omogućila Rimljanima kontrolu nad ključnim planinskim prolazima. Kamp se nalazi na mestu sa pogledom na četiri ključne doline: Landvasertal, Albulatal, Domlešg i Surses, a istovremeno je imao pogled na Lencerhajde, jedan od najprometnijih prelaza u švajcarskim Alpima. Ova visinska nadmoć pružala je savršene uslove za kontrolu neprijateljskih pokreta i zaštitu rimskih teritorija, i svedoči o veštini rimskih inženjera i njihovoj strategiji postavljanja vojnih logora na ključnim tačkama sa kojih su mogli da kontrolišu veliki deo teritorije.

Među najznačajnijim otkrićima unutar zidina kampa su olovni projektili za praćke, poznati kao glandes, sa pečatom 3. rimske legije. Ova municija je korišćena u borbama što otkriva da je upravo ova legija, koja je učestvovala u bici kod Krap Sea, bila stacionirana u kampu. Pronađeni su i ekseri koji su pripadali rimskim vojnim čizmama, što dodatno potvrđuje prisustvo rimskih trupa na ovom mestu.

Interesantno je napomenuti da su rimski vojnici često koristili olovne projektile kao smrtonosno oružje, a neki od njih su čak nosili uvredljive poruke ili simbole, čime su vojnici pokušavali da demorališu neprijatelja pre samog sukoba.

Arheolozi su uspeli da datiraju otkriveni kamp i povežu ga sa poznatim rimskim bojištem u Alpama Oberhalbštajn. Datiranje artefakata iz kampa jasno pokazuje da je ovaj vojni logor korišćen pre oko 2.000 godina, u isto vreme kada su rimske trupe vodile bitke u regiji Krap Se. Ovo otkriće pomaže stručnjacima da rekonstruišu kretanje rimske vojske kroz Alpe, prateći njihov put od Bergela preko Septimer prolaza ka Tifenkastelu i dalje prema Huru i dolini Rajne.

Tim studenata sa Univerziteta u Bazelu, zajedno sa volonterima, nastavio je istraživanja kampa u avgustu 2023. godine. Iako su već pronađeni važni artefakti, istraživanja su još uvek u toku, sa ciljem da se otkriju dodatni detalji o unutrašnjim strukturama kampa i svakodnevnom životu rimskih vojnika na ovim visinama.

Ovo značajno arheološko otkriće u Graubindenu pokazuje da „rimska Švajcarska“ i dalje krije mnoge tajne, a svako novo otkriće doprinosi boljem razumevanju kako je Rimsko carstvo uspevalo da osvoji i održi tako velike i teško pristupačne teritorije.

(Telegraf Nauka / Popular mechanics)