• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čitava viteška rukavica nađena u spaljenom podrumu krojačnice: Odlično očuvani predmet iskopan u Švajcarskoj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svih 25 delova čvrsto je povezano jedno sa drugim, što je davalo rukavici veliku fleksibilnost...

  • 0
Viteška rukavica Foto: Kanton Zurich/Baudirektion

Oklopna viteška rukavica iz 14. veka u izvanrednom stanju otkrivena je tokom iskopavanja u mestu Kiburg. Do sada je samo pet rukavica iz 14. veka pronađeno u Švajcarskoj, objavilo je Odeljenje za infrastrukturu Kantona Cirih.

Svi delovi rukavice iskopani su tokom arheoloških istraživanja tokom zime 2021. i 2022. godine, piše SwissInfo.ch.

Neki od delova za zaštitu prstiju potpuno su izbegli koroziju, zahvaljujući čemu su specijalisti bili u stanju da prepoznaju proizvođačke i dekorativne detalje.

Metalni delovi originalno su bili prišiveni na kožnu rukavicu. Svih 25 delova čvrsto je povezano jedno sa drugim, što je davalo rukavici veliku fleksibilnost.

Kopija ove rukavice biće predstavljena na izložbi u dvorcu Kiburg krajem marta, gde će postati deo stalne postavke. Original će biti prikazan svega tokom tri nedelje u septembru.

Viteška rukavica Foto: Kanton Zurich/Baudirektion

Arheolozi su istraživali mesto za novu kuću u selu Kiburg kada su otkrili podrum krojačnice koji je vatra uništila u 14. veku. Verovatno se kraj nje nalazila i kovačnica, jer su arheolozi tu našli kalup za livenje, kao i 50 metalnih predmeta poput čekića, ključeva, projektila i oklopne rukavice.

Još se ne zna kome je ova rukavica pripadala i zašto se ovaj predmet tako retko otkriva. Naučnici kažu da im je cilj da ispitaju da li su oklopne rukavice bile retke ili su kasnije jednostavno pretopljene.

(Telegraf Nauka/SwissInfo.ch)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>