• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Egiptu vraćena ukradena skulptura Ramzesa II

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Statua je ukradena iz hrama u Abidosu pre više od tri decenije, a predata je ambasadi Egipta u Bernu još prošle godine

  • 0
Faraon Ramzes II Credit: Sui Xiankai / Xinhua News / Profimedia

Statua staru 3.400 godina koja prikazuje glavu kralja Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije, saopštilo je ministarstvo za antikvitete te zemlje. Statua je odneta u Egipatski muzej u Kairo, gde će biti restaurirana, prenosi Rojters.

Statua je ukradena iz hrama Ramzesa II u drevnom gradu Abidosu u južnom Egiptu pre više od tri decenije.

Šaban Abdel Gavad, koji vodi egipatsko odeljenje za repatrijaciju antikviteta, rekao je da se procenjuje da je komad ukraden kasnih 1980-ih ili početkom 1990-ih.

Egipatske vlasti su primetile artefakt kada je ponuđen na prodaju na izložbi u Londonu 2013. nakon čega je predmet stigao u Švajcarsku.

- Ova glava je deo grupe statua koje prikazuju kralja Ramzesa II kako sedi pored brojnih egipatskih božanstava - rekao je Abdel Gavad.

Egipat je sarađivao sa švajcarskim vlastima kako bi se statua vratila u zemlju, a prošle godine Švajcarska je predala statuu egipatskoj ambasadi u Bernu, ali je Egipat tek nedavno doneo artefakt kući.

Ramzes II je bio jedan od najmoćnijih faraona starog Egipta, a poznat je kao Ramzes Veliki. Bio je treći faraon egipatske 19. dinastije i vladao je od 1279. do 1213. pre nove ere.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>