• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Statua Anubisa, 12 pogrebnih figura, amajlije... Švajcarska vratila Egiptu oteto arheološko blago

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

26 predmeta egipatskog ambasadi u Bernu predala je Federalna kancelarija za kulturu

  • 0
Arheološko blago Foto: Federal Office of Culture Switzerland

Švajcarske vlasti vratile su Egiptu 26 primeraka arheološkog blaga, a po obavezama propisanim konvencijom Uneska iz 1970. Ovi predmeti su nastali između 3. milenijuma i 4. veka pre nove ere, a konfiskovani su tokom hapšenja povezanih sa dva krivična slučaja u kantonima Lucern i Vale, naveo je Unesko.

- Federalna kancelarija za kulturu predala je vredne arheološke predmete Ambasadi Egipta u Bernu. Oni su bili deo konfiskacije nakon dva krivična sudska postupka – navedeno je u saopštenju kancelarije za kulturu.

Među predmetima su statua boga Anubisa, 12 pogrebnih figura i različite amajlije, od kojih neke predstavljaju Horusovo oko, a neke džed stub.

Arheološko blago egipatskoj ambasadi predao je Iv Fišer, zamenik direktora Federalne kancelarije za kulturu.

Švajcarska i Egipat su potpisnice Konvencije o merama za zabranu i sprečavanje nelegalnog uvoza, izvoza i transfera kulturnog blasništva Uneska iz 1970. Obe zemlje 2011. potpisale su bilateralni ugovor o vraćanju ukradenog kulturnog blaga.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>