• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Groblje kućnih ljubimaca krilo drevna pisma: Arheološka senzacija daje uvid u život rimskih legionara

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pisma na papirusu su se pokazala kao važan izvor informacija za istraživače

  • 0
Rimske legije Rekonstrukcija borbi rimskih legionara... Foto: ABEL F. ROS / Alamy / Alamy / Profimedia

Arheolozi su nedavno otkrili zbirku drevnih pisama napisanih na papirusu, koja su, prema prvim analizama, bila prepiska između rimskih vojnih zapovednika. Ovo izuzetno retko otkriće, o kojem je izvestio sajt Science in Poland, pruža jedinstveni uvid u svakodnevni život rimskih centuriona u drevnom egipatskom naselju Berenike, piše Newsweek.

Pisma su pronađena na zapadnoj periferiji Berenike, drevne luke na obali Crvenog mora, zajedno sa ostacima rimskih novčića i keramike. Ovo naselje, osnovano u 3. veku pre nove ere od strane ptolemejske dinastije, postalo je važan rimski centar nakon što je Egipat pao pod rimsku vlast 30. godine pre nove ere.

Pisma na papirusu su se pokazala kao važan izvor informacija za istraživače. Marta Osipinska sa Instituta za arheologiju na Univerzitetu u Vroclavu, Poljska, koja je vodila istraživanje, istakla je značaj ovih tekstova.

- Bilo koji novo otkriveni tekstovi su neprocenjivi za nauku. Možemo direktno od njih učiti o svakodnevnim životima ljudi pre par hiljada godina - izjavila je Osipinska za Newsweek.

Ona je dodala da ovakvi tekstovi pružaju informacije koje se ne mogu pronaći na materijalnim izvorima, kao što su imena, zanimanja, koje su ih teme zaokupljale, šta je bilo važno "običnim ljudima".

Iako se papirusi još uvek pažljivo proučavaju od strane stručnjaka, preliminarni dokazi ukazuju da pisma predstavljaju prepisku između rimskih centuriona, zapovednika u vojsci.

- Znamo da se u jednom od pisama nalaze pitanja o cenama raznih dobara. Berenike je bila interkontinentalna luka, povezujući Indiju, istočnu Afriku, Egipat, Arabiju. Blaga celog tadašnjeg sveta su prolazila kroz nju - rekla je Osipinska.

Arheolozi su prvo identifikovali samo fragmente papirusa, ali su kasnije uspeli da spoje fragmente, omogućavajući detaljno proučavanje. Veruje se da su pisma verovatno potekla iz kancelarije ili rezidencije nekog centuriona koja je bila smeštena blizu groblja za životinje.

Rimske legije Rekonstrukcija borbi rimskih legionara... Foto: Holmes Garden Photos / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada je Berenike osnovao Ptolemej II Filadelf, prvenstveno je služila kao vojna tvrđava. Međutim, i tvrđava i luka su bile u opadanju nakon samo 100 godina, verovatno zbog dezertifikacije i sečenja drveća za građevinske projekte. Pod rimskom vlašću, naselje je oživelo kao velika luka.

- Ne znamo šta su Rimljani zatekli tamo nakon zauzeća Egipta, ali verovatno ne mnogo osim izvrsnog zaliva, koji je bio savršen za luku - objasnila je Osipinska.

Rimljani su proširili Berenike i razvili "interkontinentalnu" luku kroz koju su se uvozila dobra iz celog antičkog sveta, uključujući egzotične životinje poput majmuna.

Jedan od najintrigantnijih aspekata drevne Berenike je njeno groblje za životinje gde su stanovnici sahranjivali svoje ljubimce. Istraživači su do danas dokumentovali više od 700 sahranjenih životinja, uključujući mačke, pse različitih rasa i majmune.

- Izgleda da su životinje na groblju bile sahranjene sa poštovanjem i pažnjom - rekla je Osipinska.

Nema dokaza da je ijedna životinja namerno ubijena, već su pronađeni dokazi o brizi za bolesne i stare životinje, koje su sahranjivane na način sličan ljudskom kada bi umrle. U nekim slučajevima, životinje su bile sahranjene sa igračkama, ogrlicama, ogrlicama od perli i drugim predmetima.

Ovo otkriće otvara nova pitanja i pruža dragocene informacije o životu u Berenike, pokazujući kako su Rimljani održavali svoje interese i svakodnevni život na udaljenim mestima kao što je bila ova drevna luka.

(Telegraf Nauka / Newsweek)

Video: U Nišu otkrivena ranohrišćanska grobnica: Arheolozi vrše velika iskopavanja u Pantelejskoj ulici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>