„Oživela“ mumija koja vrišti: Evo kako je izgledala misteriozna žena koja je umirala u agoniji i bolu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cicero Moraes uradio je forenzičku aproksimaciju lica osobe koja je preminula pre oko 3.500 godina

Istraživači iz Egipta nedavno su iskoristili najmoderniju tehnologiju za „virtuelno seciranje“ misteriozne ženske mumije iz vremena Novog kraljevstva, zbog jedinstvenog izraza lica poznate i kao „mumija koja vrišti“, o čemu je Telegraf Nauka već pisao. Ta ista mumija sada je „oživela“ zahvaljući najnovijem radu brazilskog forenzičkog 3D umetnika Cicera Moraesa.

- Ostaci nepoznate ženske osobe popularno nazvani „mumija koja vrišti“ (CIT8) otkriveni su tokom iskopavanja između 1935. i 1936. ispod grobnice Senmuta u Deir el-Bahriju, u Egiptu, a čuvaju se u Egipatskom muzeju u Kairu. Tokom 2024. kamion sa CT skenerom stigao je u Egipatski muzej u Kairu, a mumija je skenirana detaljno. Prema analizama koje su obavile doktorke Sahar Salim i Samija El-Mergani, tomografija je otkrila da je reč o ženskoj osobi, koja je preminulo sa oko 48 godina, bila je visoka 154 centimetra – naveo je Moraes u studiji.

Da bi se uradila forenzička aproksimacija lica, dodao je, ključno je imati informacije o lobanji. To podrazumeva fotografije iz različitih uglova, mere i antropološke analize. U nekim slučajevima i radiografske slike i drugi podaci su dostupni.

- Lobanja CIT8 rekonstruisana je na osnovu podataka iz rada Sahar Salimi i Samije El-Mergani, gde neke cifre daju informacije o anatomskim proporcijama, zahvaljujući veličini humerusa. Lobanja virtuelnog donora deformisana je u skladu sa razmerama – naveo je Moraes u studiji.

Devet slika je napravljeno.

- Tri slike su objektivne, crno-bele, jer nema informacija o boji kože, sa zatvorenim očima i zatvorenim očima jer njihov oblik nije tačno poznatm, sa kratkom kosom i bez perike. Tri slike prikazuju posmrtnu strukturu lica sa vilicom u trenutnom položaju i bojom kose prema podacima. Ostale tri slike imaju više umetničkih elemenata, poput boje kože i očiju, ali i perikom – naveo je Moraes.

Podsetimo, kada je rađeno „virtuelno seciranje“ mumije koja vrišti utvrđeno je da je balzamovana skupim, uvezenim materijalom, ali i da je umirala vrišteći, u agoniji i bolu. Ona je otkrivena ispod grobnice Senmuta, arhitekte, nadzornika kraljevskih radova i navodnog ljubavnika kraljice Hatšepsut (1479-1458. pre nove ere). Veruje se da je tu sahranjena pre oko 3.500 godina.

(Telegraf Nauka)