• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Umirala je u agoniji, u bolovima…“ Vrisak mumije stare 3.500 godina ispitan namodernijim tehnikama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjaci virtualno secirali ostatke žene otkrivene u grobnici arhitekte i navodnog ljubavnika kraljice Hatšepsut

  • 0
Senmutova grobnica Senmutova grobnica... Foto: Joana Kruse / Alamy / Alamy / Profimedia

Egipatski istraživači koristili su najmodernije tehnike da „virtualno seciraju“ žensku mumiju iz vremena Novog kraljevstva, zbog jedinstvenog izraza lica poznatu i kao „mumija koja vrišti“. Otkrili su da je balzamovana veoma skupim uvoznim tamjanom i smrekom, nisu utvrdili uzrok smrti, ali su pokazali da njen izraz lica ukazuje na kadaverični spazam, koji znači da je neko umro u jakim bolovima, objavio je Frontiers.

Muzej Metropoliten iz Njujorka 1935. vodio je arheološku ekspediciju u Egiptu. U Deir Elbahari blizu Luksora otkrili su grobnicu Senmuta, arhitekte, nadzornika kraljevskih radova i navodnog ljubavnika kraljice Hatšepsut (1479-1458. pre nove ere). Ispod njegove grobnice nađena je odvojena grobnica njegove majke Hat-Nufer i drugih, neidentifikovanih rođaka.

Tu su došli do neverovatnog otkrića: drvenog kovčega u kome je bila mumija starije žene sa crnom perikom i dva prstena sa skarabejima, srebrnim i zlatnim. Ono što je iznenadilo arheologe bio je izraz lica mumije: usta su joj bila otvorena, kao da vrišti. Zbog toga je i nazvana „mumija koja vrišti“.

Sada, oko 3.500 nakon sahrane, istraživači iz Egipta koristili su najnaprednije naučne tehnike da ispitaju telo i nauče što je više moguće o njenom životu i smrti. Rezultati su objavljeni u žurnalu Frontiers in Medicine.

- Ovde otkrivamo da je balzamovana skupim, uvezenim materijalom za balzamovanje. To i njena očuvanost u suprotnosti su sa standardnim verovanjem da je mumifikacija loša ako se ne izvade unutrašnji organi – rekla je dr Sahar Salim, profesorka radiologije u Bolnici Kast al Aini Univerziteta u Kairu.

Ona je koristila CT skeniranje da pregleda unutrašnjost mumije, proceni njenu starost, identifikuje bolesti i očuvanost. U saradnji sa koautorkom studije dr Samijom El Mergani koristila je napredne tehnike poput skeniranja elektronskim mikroskopom, FTIR spektroskopijom, rendgenske difrakcione analize...

Otkrili su da je mumija u dobrom stanju, da je u vreme smrti imala 48 godina, da je reč o ženi koja je bila visoka 154 centimetra, da je imala blagi artritis u kičmi, kao i osteofite ili koštane izrasline na kičmi.

- Vrisak na licu mogao bi da se smatra kadaveričnim spazmom, što bi nam ukazivalo da je umirala vrištući u agoniji i bolu – rekla je Salimova.

(Telegraf Nauka / Frontiers)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>