Kakva greška naučnika: Dva fosila proglasili praistorijskim biljakama, a u pitanju je nešto potpuno drugo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi pogled na ostatke otkrivene sredinom 20. veka iznenadio mnoge

Za dva mala ovalna fosila, za koje se mislilo da su praistorijske biljke, ispostavio se da su ostaci dve male morske kornjače, pokazalo je istraživanje objavljeno u Palaeontologia Electronica. Fosile iz stena starih između 132 i 113 miliona godina otkrio je sredinom 20. veka u Kolumbiji sveštenik Gustavo Huerta, piše Gardijan.

Inicijalno, mislilo se da su to fosili vrste sphenophyllum, nestala vrsta povezana sa „konjskim repom“. Međutim, naučnici sada kažu da je to greška.

- Tokom ponovnog ispitivanja fosila, pokušali smo da nađemo žile listova. Međutim, ono što smo primetili je tanak sloj sunđerastog koštanog tkiva, pa samo odbacili mogućnost da je reč o fosilima biljaka. Umesto toga, počeli smo da ih poredimo sa fosilima kičmenjaka i odmah su nam pale na pamet kornjače koje se izležu – rekao je prof. Edvin Kadena, koautor studije i naučnik sa Univerziteta del Rosario u Bogoti.

Oni su uporedili fosile sa drugim fosilima „konjskog repa“, a onda sa živim morskim kornjačama. Tim istraživača je tada otkrio da su ovalni fosili, dugi 5 i 6 centimetara, u stvari oklop kornjača. Kkao kažu, kornjače su imale manje od godinu dana, a najverovatnije pripadaju vrsti Desmatochelys padillai.

Zbog greške tim je nazvao fosile Turtvig, po liku iz Pokemona koji je polukornjača-polubiljka.

Dr Nik Frejzer, stručnjak za paleontologiju kičmenjaka u Nacionalnom muzeju Škotske, nije bio uključen u istraživanje, ali kaže da ovo ima mnogo više smisla.

- Vrlo retko imamo tako mlade kornjače među fosilima – rekao je on.

(Telegraf Nauka/The Guardian)