Šokantno otkriće naučnika: Krilati lav vekovima je simbol Venecije, ali skulptura je napravljena u Kini

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je „čuvar grobnice“ iz vremena dinastije Tang stigao u Evropu i postao simbol moći Mletačke republike nije poznato

Foto: Eric Vandeville / akg-images / Profimedia

Krilati lav, koji krasi čuveni Trg Svetog Marka u Veneciji, vekovima je bio simbol moći Mletačke republike i dužda koji je njom vladao. Međutim, ovaj krilati lav nije napravljen u Veneciji i okolini, već na drugom kraju sveta – u Kini.

To su pokazale nove hemijske analize bronzane legure od koje je skulptura napravljene, a objavljeno je na otvaranju Međunarodne konferencije o Marku Polu, čuvenom avanturisti, putniku i trgovcu, saopštio je Univerzitet u Padovi.

Analize je uradio tim geologa, hemičara, arheologa i istoričara umetnosti sa Univerziteta u Padovi, Univerziteta u Veneciji Ka Foskari i Međunarodne asocijacije proučavanja Mediterana i Orijenta (ISMEO).

Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

- U skladu sa novim stilističkim pogledom, ovi rezultati sugerišu da je kolosalna statua najverovatnije prerađeni „čuvar grobnice“ (zhenmushou) izliven u periodu dinastije Tang (609-907) i to od bakra iz rudnika u basenu reke Jangcekjang. To su potvrdile pažljive analize izotopa olova, koji u bronzi ostavlja nepogrešive tragove iz originalnih rudnika u kojima je bakar iskopan – navodi se u saopštenju.

Kako je 1295. godine, kada se Marko Polo vratio sa puta na Daleki istok, statua uveliko bila na stubu na Trgu Svetog Marka, okolnosti pod kojima je stigla u Veneciju su misterija. Kako se navodi, postoji mogućnost da je povezana sa putovanjem njegovog oca Nikole i strica Mafea, koji su posetili Peking između 1264. i 1266.

Uobičajeno se smatralo da je krilati lav, inače težak oko tri tone, postavljen na stubu od egipatskog granica na Trgu Svetog Marka između 1172. i 1177. Međutim, nova otkrića ne daju mnogo odgovora, pa i dalje nije poznato kako je „čuvar grobnice“ iz vremena dinastije Tang ili lav na kome bi moglo da piše i Made in China stigao u Evropu i postao simbol moći Mletačke republike.

Foto: Arnold Drapkin / Zuma Press / Profimedia

Mletačka republika postojala je od 697. do 1797. Prvo gradska zajednica u Veneciji, razvija se u suverenu državu. U prvom periodu postojanja, do 10. veka priznavala je vrhovnu vlast Vizantije, ali je zatim postala samostalna država koja je bila značajna trgovačka i vojna sila u Sredozemnom moru. U Četvrtom krstaškom ratu 1204. bila je glavni učesnik privremenog uništenja Vizantije. Po uređenju je bila aristokratska republika.

(Telegraf Nauka)