• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vikend ratnici su u pravu: Za smanjenje rizika od 264 bolesti dovoljan je i ovaj broj treninga nedeljno

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neobično otkriće stručnjaka Opšte bolnice u Masačusetsu

  • 0
Trening Foto: Shutterstock / Andy Gin

Zbog posla i drugih obaveza pojedini ljudi se treninzima posvećuju samo jednom ili dvaput nedeljno. Ovim takozvanim vikend ratnicima mnogi umeju da se podsmevaju, ali i njihov tempo vežbanja povezan je sa smanjenim rizikom od razvoja 264 bolesti i jednako je efikasan kao bolje raspoređeni treninzi.

To je pokazalo istraživanje stručnjaka Opšte bolnice u Masačusetsu, a rezultati istraživanja objavljeni su u publikaciji Circulation, prenosi ScienceDaily.

- Poznato je da fizička aktivnost smanjuje rizik od mnogo bolesti. U ovom istraživanju pokazali smo potencijalne koristi od aktivnosti takozvanih vikend ratnika. Ona ne smanjuje samo rizik od kardiovaskularnih oboljenja, kao što je već dokazano u prošlosti, već i od budućih bolesti širokog spektra, od hronične bolesti bubrega do naglih promena raspoloženja – rekao je Šan Kuršid, član Centra za srčane aritmije Demulas pri Opštoj bolnici Masačusetsa.

Uobičajena preporuka je najmanje 150 minuta treninga srednjeg ili jakog intenziteta tokom cele nedelje. Međutim, naučnici su se zapitali da li oni koji treniraju skoro svakog dana nedeljno od 20 do 30 minuta imaju više koristi od onih koji ne vežbaju po 5 ili 6 dana nedeljno.

Kuršid i njegovi saradnici analizirali su informacije o 89.573 pojedinaca iz sistema UK Biobank. Svi oni su nosili zglobne merače aktivnosti i intenziteta vežbabha,

Učesnici su podeljeni na nekoliko grupa: neaktivne, vikend ratnike i redovne vežbače.

Tim je zatim povezao fizičku aktivnost i pojavu 678 različitih oboljenja, od mentalnih do neuroloških. Analize su pokazale da su i vikend ratnici i redovni vežbači povezani sa smanjenim rizikom od više od 200 bolesti, dok neaktivni nisu.

Ta veza najjača je kod kardiovaskularnih bolesti poput hipertenzije i dijabetesa. Međutim, veze su se pokazale kod svih tipova bolesti koje su ispitivane.

- Pošto se čini da su koristi po zdravlje slične za vikend ratnike i redovne vežbače, moguće je da je razlog u volumenu aktivnosti, a ne u frekvenciji treninga. Buduća testiranja će to da uporede – rekao je Kuršid.

(Telegraf Nauka / Science Daily)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>