• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mrze žene, vole nasilje i razmišljaju o samoubistvu: Evo šta je otkrilo prvo istraživanje psihologije incela

Vreme čitanja: oko 4 min.

Osobe u „nevoljnom celibatu“ češće pate od različitih mentalnih problema, uključujući tu jaku depresiju, anksioznost i usamljenost

  • 0
Inceli Foto: Shutterstock/SB Arts Media

Muškarci koji se predstavljaju kao inceli, onlajn zajednica osoba u „nevoljnom celibatu“, prave „osnovne greške u razmišljanju“ kada razmatraju šta žene žele od romantičnih partnera. Zbog toga većina njih mrzi žene, koristi govor mržnje i okreće se nasilju, pokazuje prvo naučno istraživanje incela.

Studija objavljena u The Journal od Sex Research pruža prvi uvid u kompleksan svet nevoljnog celibata i izazove sa kojima se ova zajednica susreće, prenosi Phys.org.

Šta je zaključak važne studije?

- Problemi pronalaženja i zadržavanja partnera predstavljaju osnovni adaptivni problem za ljude. Postoji sve veća zajednica muškaraca, incela, koji se čvrsto identifikuju po svojoj nesposobnosti da te probleme reše. Ova studija je prva formalna istraga psihologije incela, ispitala je razloge zbog koji veruju da su samci, način na koji vide sopstvenu vrednost kao partnera, minimalne standard za partnere i percepciju ženskih sklonosti u izboru partnera. Otkrili smo da incele karakteriše to što sebe kao partnere vide neprivlačnim ženama i smatraju da su razlozi za to što su samci van njihovog uticaja – navodi se u zaključku studije.

Iako inceli nemaju previsoke zahteve od potencijalnih partnera, mnogi imaju kognitivnu distorziju kada je reč o tome šta misle da žene žele od partnera, dodaje se.

- Najznačajnije je to što inceli potcenjuju značaj koji žene daju inteligenciji, dobroti, humoru, lojalnosti i odgovornosti. Kako značajna grupa zajednice ima želju da pronađe partnera, psihološke intervencije koje bi im razotkrile kognitivne distorzije mogle bi da poboljšaju njihovu partnersku inteligenciju. Nevoljni celibat povezan je sa mizoginim stavovima, a veliki deo te populacije nanosi štetu i društvu i sebi. Zbog toga bi osmišljene psihološke intervencije pomogle njima da dostignu svoje ciljeve, a istovremeno bi smanjile mizoginiju i neke druge probleme – piše u studiji.

Seksualne fantazije Foto: Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A

Koliko incela je učestvovalo u istraživanju?

U istraživanju je učestvovala 151 osoba koja se identifikuje kao incel i 149 osoba koje sebe ne smatraju incelima. Inceli češće pate od različitih mentalnih problema, uključujući tu jaku depresiju, anksioznost i usamljenost. Značajan procenat njih pokazuje osobine povezane sa poremećajima iz autističnog spektra. Dok je globalno prisustvo autizma 0,62 odsto, jedna studija iz 2022. pokazala je da 18,38 odsto incela ima dijagnostifikovan autizam, a njih 24,6 pokazuje neke simptome.

- Ova studija je ključan korak u razumevanju problema sa kojima se inceli suočavaju i koje predstavljaju u društvu. Nema iznenađenja u tome što inceli imaju loše mišljenje o sopstvenoj vrednosti kao partnera. Interesantno je da dokazi pokazuju da se muškarci više okreću mizoginiji kad sumnjaju u sopstvenu privlačnost ženskom polu. Nevoljni celibat, bez obzira na to da li se neko smatra incelom ili ne, vodi u mizoginiju. To znači da bi pomaganje incelima da bolje shvate sopstvenu vrednost ili je poprave može da smanji mizoginiju – rekao je Vilijam Kostelo, glavni autor studije i saradnik Univerziteta u Svonziju.


Greške u razmišljanju i psihološka pomoć

Dr Endrju Tomas, profesor psihologije na Univerzitetu u Svonziju i koautor studije, kaže da ova otkrića ukazuju na značaj psihološke podrške za incele.

- Oni imaju greške u razmišljanju koje mogu da utiču na međuljudske odnose. To možemo da targetiramo korišćenjem kognitivne bihejvioralne terapije zasnovane na intervencijama koje bi im pomogle da bolje čitaju druge, a sve kako bi se smanjile predrasude koje podgrevaju njihove toksične stavove. Istovremeno, otkrili smo da i samci koji nisu inceli pate od sličnih grešaka u razmišljanju, samo ne na sličnom nivou, pa bi psihološka pomoć i njima bila značajna – rekao je on.

Dok je globalno prisustvo autizma 0,62 odsto, jedna studija iz 2022. pokazala je da 18,38 odsto incela ima dijagnostifikovan autizam, a njih 24,6 pokazuje neke simptome.

Dok je globalno prisustvo autizma 0,62 odsto, jedna studija iz 2022. pokazala je da 18,38 odsto incela ima dijagnostifikovan autizam, a njih 24,6 pokazuje neke simptome.

Dr Tomas je za BBC rekao da mnogi ljudi misle da su inceli usamljeni, da ne mogu da stupe u veze i imaju seksualne odnose jer su njihovi standardi previsoki.

- Mi smo ovde uspeli da demonstriramo da to nije slučaj. To su nam, barem, rekli. Inceli imaju problema sa mentalnim zdravljem, čak 20 odsto njih svakodnevno pomišlja na samoubistvo i oseća se usamljeno. Podrška je najvažnija. Ako želimo da razbijemo ciklus moramo da im pomognemo jer ako ne brinu o sebi, neće da brinu ni o drugima – rekao je on.

Incel Foto: Shutterstock/J Walters

Kako inceli vide svet i šta je problem?

Termin incel znači nevoljni celibat, a zajednica incela sve je popularnija na internetu otkako je 1999. taj termin popularizovan. Ova grupa ima sopstveni žargon koji koristi, pa tako žene nazivaju „femoidima“ (ženskim humanoidima), nadimak za privlačne i seksualno aktivne žene im je Stejsi, a za manje atraktivne Beki, dok muškarce koji su privlačni ženama i seksualno aktivni nazivaju Čed.

Jedan od najvećih problema sa supkulturom incela je što su nasilni i na svojim internet grupama to nasilje promovišu. Više masovnih ubica u SAD, poput Eliota Rodžera, Krisa Harpera-Mercera, Vilijama Ejčinsona,Nikolasa Kruza i Aleksa Minasijana, smatralo je sebe incelima i odlučivali su se da ubijaju kako bi se osvetili ženama koje ih zanemaruju i muškarcima zbog kojih ih zanemaruju. Mnogi od njih su najavljivali i „pobunu incela“.

(Telegraf Nauka/Phys.org/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>