Da li banane u smutiju poništavaju zdravstvenu korist od drugog voća? Šokantna studija američkih naučnika
Smuti je za mnoge ukusan i praktičan način unošenja voća i povrća neophodnog za zdravu ishranu. Međutim, da li su banane i borovnice najbolja kombinacija? Istraživači sa Univerziteta Kalifornije u Dejvisu tvrde da mešanje određenih sastojaka u smutijima može uticati na to da li vaše telo dobija pravi nutritivni podsticaj.
Studija, objavljena u žurnalu Food and Function, koristila je smutije da bi se testiralo kako različiti nivoi polifenol oksidaze, enzima u voću i povrću, utiču na nivoe flavanola u hrani koju telo treba da apsorbuje, saopštio je Univerzitet Kalifornije u Dejvisu. Flavanoli (flavan-3-oli) su grupa bioaktivnih jedinjenja koja su dobra za vaše srce i kognitivno zdravlje, a prirodno se nalaze u jabukama, kruškama, borovnicama, kupinama, grožđu i kakau, čestim sastojcima smutija.
- Želeli smo da shvatimo, na vrlo praktičnom nivou, kako uobičajena hrana i priprema hrane poput smutija na bazi banane mogu uticati na dostupnost flavanola za apsorpciju nakon unosa - rekao je Havijer Otavijani, direktor Centralne laboratorije Mars Edža i istraživač na Odeljenju za ishranu Univerziteta Kalifornije u Dejvisu.
Ako se iseče jabuka ili oljušti banana, to voće brzo potamni. To se dešava zbog polifenol oksidaze, ili PPO, enzima prirodno prisutnog u toj hrani. Tamnjenje se javlja kada je hrana koja sadrži taj enzim izložena vazduhu, isečena ili zgnječena. Istraživači su želeli da znaju da li konzumiranje sveže pripremljenih smutija napravljenih sa različitim voćem koje sadrži PPO utiče na količinu flavanola dostupnih telu.
Istraživači su dali učesnicima da piju smuti napravljen sa bananom, koja ima prirodno visoku aktivnost PPO, i smuti napravljen sa mešanim bobičastim voćem, koje ima prirodno nisku aktivnost PPO. Učesnici su takođe uzeli kapsulu flavanola kao kontrolu. Uzorci krvi i urina su analizirani da bi se izmerilo koliko je flavanola prisutno u telu nakon unosa uzoraka smutija i kapsule. Istraživači su otkrili da su oni koji su pili smuti od banane imali 84% niže nivoe flavanola u svom telu u poređenju sa kontrolnom grupom.
- Bili smo zaista iznenađeni kada smo videli kako brzo dodavanje jedne banane smanjuje nivo flavanola u smutiju i nivoe flavanola apsorbovanih u telu. Ovo naglašava kako priprema hrane i kombinacije mogu uticati na apsorpciju dijetetskih jedinjenja u hrani - rekao je Otavijani.
Prošle godine Akademija za ishranu i dijetetiku izdala je dijetetsku preporuku da se konzumira od 400 do 600 miligrama flavanola dnevno za kardio-metaboličko zdravlje. Otavijani je rekao da bi ljudi koji pokušavaju da konzumiraju te flavanole trebalo da razmotre pripremu smutija kombinovanjem voća bogatog flavanolima poput bobičastog voća sa drugim sastojcima koji takođe imaju nisku aktivnost PPO, poput ananasa, pomorandži, manga ili jogurta.
Takođe je rekao da banane ostaju odlično voće za jelo ili konzumiranje u smutijima. Za one koji žele da konzumiraju smutije sa bananama, ili drugim voćem i povrćem sa visokom aktivnošću PPO, kao što su listovi cvekle, preporuka je da ih ne kombinuju sa voćem bogatim flavanolima kao što su bobičasto voće, grožđe...
Nalazi ove studije mogli bi podstaći buduća istraživanja o tome kako se pripremaju druge namirnice i efekti na flavanole.
(Telegraf Nauka/UC Davis)
Video: Projekat o osnaživanju Romkinja iz Srbije uzor evropske naučne zajednice, osvojio Grand Prize
Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.