• 6
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

„Kovid vakcine stvaraju džinovske bele trombove“: Nove izmišljotine Aleksa Džounsa i teoretičara zavere

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Amerikanac, koji je osuđen da zbog laganja o masakru u školi Sendi Huk plati 1,5 milijardi dolara, ne prestaje da koristi društvene mreže za promociju teorije zavere o tome da su vakcine protiv koronavirusa smrtonosne

  • 6
Aleks Džouns Aleks Džouns ne prestaje da iznosi laži... Foto: Joe Buglewicz / Getty images / Profimedia; Prinstkrin: X/@r_hirschman

Džinovski beli trombovi navodno izvučeni iz tela preminulih postali su „novi dokaz“ antivaksera da su vakcine protiv kovida-19 opasne i da ubijaju. Čuveni teoretičar zavere Aleks Džouns, čovek koji je osuđen da zbog laganja o masakru u školi Sendi Huk plati 1,5 milijardi dolara, jedan je od glavnih promotera ovih tvrdnji. Naravno, on svoje teorije deli po Iksu (Tviteru) iako ne samo da za njih nema nijedan dokaz, niti je pokazao bilo kakvu uzročno-posledičnu vezu, već to čini uprkos tome što su naučnici i doktori već dokazali da su tvrdnje o džinovskim belim trombovima koji su se pojavili nakon 2021. lažne.

- Ovo je džinovski beli tromb koji je iz nečije vratne vene izvukao balzamer koji kaže da nikad nije video ovakve trombove… Doktori nikad ranije nisu videli ovo. Primite vašu vakcinu! – poručio je Džouns na Iksu (Tviteru) uz video sa Instagrama izvesnog Rogana Ohendlija (@dc_draino).

@komesmetaistina Nove izmišljotine Aleksa Džounsa i teoretičara zavere . #fyp #viral #balkantiktok ♬ original sound - udarac.istine

Taj video je u međuvremenu nestao, ali nakon što mu je neko od pratilaca u komentarima naglasio da je reč o videu koji je objavio Ričard Hiršman, on je podelio i taj video uz komentar: „Masovna depopulacija“. Nakon toga je podelio i video Džejmija Vajta, jednog od novinara Džounsovog sajta InfoWars.

- Ovo je video kako uklanjam jedan od čudnih belih fibroznih trombova iz vratne vene. Osoba koja ovo snima je Niki King, takođe balzamer. Nisam ga primetio dok nisam podigao krvni sud. Mogao sam da ga osetim u veni. Pokazujem ovo samo zato što ljudi i dalje ne veruju i traže video dokaze. Šta je dovelo do ovog? Ne mogu da kažem sa sigurnošću, ali nisam video ovo pre početka 2021. Nažalost, i dalje nalazim ove čudne trombove u telima koja balzamujem – poručio je Hiršman, koji je iste tvrdnje izneo i u antivakserskom „dokumentarcu“ pod nazivom „Umrli iznenada“ iz 2022.


Oba Džounsova tvita imaju po nekoliko stotina hiljada pregleda i desetine hiljada lajkova. A u komentarima većina njegovih pratilaca podržava ove tvrdnje tvrdeći da je sve to do vakcina i da je deo takozvane „politike depopulacije“. Nekoliko osoba koje su postavile sasvim trezveno pitanje: „Odakle znamo da je ovo do vakcina“, nisu dobile nijedan racionalan odgovor. Ili su odmah napadnute kao vakcinisane, ili kao neuke, pa i kao plaćenici „globalista“ i „elita“.

Aleks Džouns Aleks Džouns na jednom od skupova pristalica Donalda Trampa s kojim se sukobio zbog vakcinisanja... Foto: Carol Guzy / Zuma Press / Profimedia

Naravno, ovakve tvrdnje se vrte po internetu već neko vreme, a glavna su tema već spomenutog „dokumentarca“. Međutim, jedan od najboljih dokaza o tome zašto su ove tvrdnje besmislene dala je doktorka Ketrine Valas na Iksu još u novembru 2022.

- U filmu se tvrdi da islednici otkrivaju krvne ugruške koje izaziva vakcina. The Real Truther je otkrio da je „dokaz“ o trombu izvučenom iz tela vakcinisane osobe u stvari deo edukativnog Jutjub videao iz 2019. na kome se vidi operacija plućne embolektomije – tvitovala je ona.

Tu je i video kao pravi dokaz, naravno. Snimljen i pre pojave korone i pre pojave vakcina protiv iste.

- Ovo su sve jezive slike trombova koji su navodno izvučeni iz tela. Prema njihovim tvrdnjama, ovo je sve veoma novo i nikad se nije desilo ranije. Međutim, to je laž! Ugrušci mogu da se stvaraju nakon smrti. I postoje načini na koje mi, medicinski stručnjaci, razlikujemo ugruške koji nastaju pre i posle smrti. Ugrušci koji nastaju posle smrti su želatinasti i deluju gumeno, a ako se slušaju balzameri u ovom filmu upravo ih tako opisuju. Jedan čak navodi da mu liče na kalemari. Ugrušci koji nastaju posmrtno obično dobijaju oblik krvog suda u kome se nalaze. Upravo ih tako i opisuju - rekao je u videu na Iksu doktor Erik Barnet komentarišući film „Umrli iznenada“ još u novembru 2022.

On pokazuje slike tipičnih krvnih ugrušaka izvučenih iz tela posle smrti i upoređuje ih sa „čudnim novim ugrušcima“ ukazujući da su skoro isti. Takođe, i on je naglasio da je deo koji antivakseri koriste video operacije iz 2019. kao dokaz za posledice vakcinacije 2021.

- Krvni ugrušci mogu da nastanu posle smrti, to nije ništa novo. Balzameri u ovom videu nisu doktori, nisu stručnjaci za zgrušavanje krvi, nisu stručnjaci za vakcine i ne daju nijedan dokaz za bilo koju od iznetih tvrdnji – zaključio je on.

Da ovi trombovi nisu ništa novo za HealthFeedback.org potvrdila je i doktorka Iren Sansano, patolog sa Univerzitetske bolnice Val d Hebron iz Barselone.

- U bolnici, redovno sprovodimo autopsije sa krvnim ugrušcima i oni ne izgledaju ništa drugačije od onih koje je otkrio Hiršan, iako njih lično nisam analizirala – navela je ona.

Osim toga, u knjizi Etiologija duboke venske tromboze iz 2008. godine opisani su upravo ovakvi beli trombovi.

- Krv posle smrti može da bude ili (a) polučvrsta, da liči na ugruške ili trombove i njihove kombinacije, ili da deluje kao potpuno beli tromb, ili (b) u posebnim slučajevima, potpuno tečna i inkoagulabilna – navedeno je u knjizi.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klaus

    21. februar 2024. | 14:40

    Naravno, sta balzameri znaju sta vade iz krvnih sudova, kad vi znate da su to izmisljotine.

  • Dragan

    21. februar 2024. | 16:01

    A da ne spominjemo "iznenaditis"

  • Слађана Точиловац Шаљић

    21. februar 2024. | 15:48

    Ово су лудаци. Милионе живота су спасиле вакцине. Не само против ковида 19 већ против заразних и смртоносних болести. Постковид синдром је нешто друго. Он заиста има утицаја на опште стање организма, и ако се не обрати пажња и изврше систематски прегледи може да доведе и до смрти. Због стварања крвних угрушака. Али то су ретки случајеви Синдрома изненадне смрти. И немају никакве везе са вакцинама. Невероватно је какве будале шире лажи о нечему о чему појма немају. Па ни аутомобил не возите код ветеринара на поправку, већ код аутомеханичара. Зато се људи и школују да лече друге људе. Да едукују становништво. У 21 веку када су и наука и технологија толико напредовали , ми расправљамо о нечему као што је благодет вакцина. Које су прошле и тест региона на планети и тест спречавања болести и тест епохе.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>