• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

U zapuštenom maslinjaku otkriveno pravo blago - drago kamenje, zlatno prstenje, mač, oklop...

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nakon više decenija istraživanja arheolozi su pronašli neverovatne stvari na mestu grčkog polisa Pilosa u kome je po legendi vladao mudri kralj Nestor, jedan od učesnika Trojanskog rata

  • 3
Nestorova palata Kupatilo u Nestorovoj palati... Foto: Brian Hartshorn / Alamy / Alamy / Profimedia

Otkriće u blizini nekadašnje palate kralja Nestora od Pilosa možda nas može dovesti do grobnog mesta legendarnog kralja, piše Express.

Stara ili antička Grčka smatra se kolevkom evropske civilizacije. Njene temelje su postavila grčka plemena koja su jug Balkanskog poluostrva naselila krajem 3. milenijuma pre nove ere. Prva grčka civilizacija razvijala se tokom 2. milenijuma pre nove ere i danas je poznajemo pod nazivom mikenska kultura. Ime je dobila po najznačajnijoj kraljevini toga doba, Mikeni. Istoriju ovog perioda je obeležio i čuveni Trojanski rat, opisan u Homerovim epovima „Ilijada” i „Odiseja”. Prevalivši dug put uspona i padova, Grčka je svoj vrhunac, poznat kao „zlatno doba”, doživela u 5. veku pre nove ere.

Čuveni lokalitet

O uticaju i značaju kulture starih Grka govori i činjenica da grčko stvaralaštvo i danas privlači pažnju savremenog čoveka.

Današnja Grčka predstavlja jedan veliki arheološki lokalitet koji nam iz dana u dan pruža nova otkrića i podatke o najstarijim vremenima. Jedan od takvih lokaliteta je i čuveni antički polis Pilos u kome je po predanju vladao još čuveniji kralj Nestor.

Iskopavanja na ovom lokalitetu počela su još 1939. godine i traju do danas. Poslednja iskopavanja donela su jedno od najvećih otkrića u poslednjih pola veka.

Ranija iskopavanja su otkrila brojne zgrade i artefakte, uključujući i grobnice koje datiraju od najstarijih vremena. Pilos je veoma zanimljiv za istraživače, jer sadrži obilje ostataka iz mikenskog perioda, koji je trajao od 1600. do 1100. godine pre naše ere. Nekada je na tom mestu postojala velika utvrđena palata, a Homer ga je opisao kao sedište Agamemnona, mikenskog kralja koji je poveo ahajske Grke u Trojanski rat.

Ova palata je danas poznata kao Nestorova palata, po grčkom kralju koga je Homer takođe opisao u Ilijadi, ali za koga ne znamo da li je bio istorijska ličnost.

Arheološki tim, predvođen Šeron Stoker i Džekom Dejvisom, već decenijama je na iskopavanjima, a 2015. su odlučili da obave iskopavanja izvan zidova palate. Pored toga što su već otkrili bogat grad antičke Grčke, još jednom su imali sreću kopajući u zapuštenom maslinjaku nedaleko od zidina.

Nestorova palata Nestorova palata... Foto: Shutterstock/Dimitris Panas

„Primetili smo da je na površini bilo nekoliko kamenova i odmah smo počeli da iskopavamo”, navodi Stoker.

Dejvis dodaje da su, čim su počeli sa iskopavanjem, otkrili četiri zida prilično malog okna.

Nakon nedelju dana iskopavanja, istraživački tim je došao do neverovatnog otkrića u vidu debelog sloja bronze, ispod koga se nalazilo pravo blago, nešto što nije viđeno više od sto godina.

Svaki komad nakita je izrađen od dragog kamenja i minerala ili je pak načinjen od plemenitih metala i ukrašen dragim kamenjem. Takođe, u tom blagu je pronađeno i majstorski izrađeno oružje, oklop, zlatno prstenje i nakit sa prefinjenim rezbarijama herojskih scena.

Iako impozantno, blago je samo naznaka da je ovo bilo mesto na kome je sahranjena osoba od velikog značaja, možda čak i kralj.

Natpisi i slike životinja

Neposredno nakon otkrića ovog blaga arheolozi su daljim iskopavanjima naišli na ljudske ostatke. Kosti pripadaju, kako navodi Stoker, „muškarcu srednje građe, starosti između 30 i 35 godina, blago povijenih kostiju nogu, što sugeriše da je bio veoma snažan.”

Unutar grobnice su pronađeni natpisi i slike životinja i mitskih bića, nalik onima unutar palate, pa su istraživači, inspirisani slikom orloglavog lava iz grčke mitologije, i samog ratnika nazvali grifonovim ratnikom.

Da li je ovo kralj Nestor? To je malo verovatno, jer Homer navodi da je u doba Trojanskog rata kralj imao sedamdeset godina. Da li je to sin starog legendarnog kralja, Antiloh, koji je stradao pod zidinama Troje? Verovatno nikada nećemo saznati, ali možemo očekivati da će nam buduća iskopavanja dati više podataka o ratniku, a možda otkriti i grobno mesto starog kralja.

(Telegraf Nauka/ Express)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • crni

    27. novembar 2023. | 18:07

    Veću glupost u sprdanju sa terminologijom nisam odavno čuo. Kažu grčka plemena su došla na ovaj prostor između 3eg i 2og milenijuma p.n.e. a zna se da u tom vremenu dolaze stepska plemena, potomci zapadnih stepskih stočara(ZSS) iz zapadne evroazijske stepe. Izvinite priučeni, ali Grci nisu Stepljaci, već Mediteranci. Još u vreme prvog gubernatora Grčke pod engleskim protektoratom, lordom Bajronom, kada su pronađeni Knosos i Troja, tada se znalo da to nije antička grčka civilizacija, već su u pitanju pregrčke kulture. Tako znam još kao dete iz vrlo obimne knjige grčka mitologija, da su imena Mino, Radaman i Ataman pregrčka i bukvalno tako piše. Ona jednostavno ne pripadaju etimološki grčkom jeziku. Zapravo su u to vreme došla stepska plemena srodna Arijevcima na bliskom i srednjem istoku i ona su stigla do Krita. Tamo su stvorila kombinovanu kulturu sa starosedeocima Pelazgima i sistem pisanja poznat kao linearno B pismo. Ovo je kultura koje se naziva Minojska. Sva ta plemena i narodi u evroazijskoj stepi od sred. Evrope do Zabajkalja su govorila jedan jezik, koji nauka hipotetički zove satum i on se govorio još kao jedinstveni jezik i oko 1000 g.p.n.e. a srpski jezik je najbliži tom supstratu satum(radovi Rabindranata Tagorea i njegove unuke Alokanande Miter). Na kopnu su poznata plemena Ahajci i Danajci i oni su originalni protagonisti Ilijade(Trojade) u priči o padu Troje. Izvorno se ne spominju Grci i mi smo to čak i u osnovnoj školi iz lektire učili.

  • Klaus

    27. novembar 2023. | 06:29

    Kolevka evropske civilizacije bi trebalo da ima svoj jezik od početka a ne da više od polovine natpisa prevode sa srbskog jezika

  • crni

    27. novembar 2023. | 18:10

    Nigde se ne kaže, "ne veruj Grcima čak ni kada darove nose", već se kaže, "ne veruj Danajcima čak ni kada darove nose". To je bila kultura bronzanog doba. Posustala je posle erupcije vulkana i jakih cunamija u ist. Mediteranu oko 1500 g.p.n.e. Zamenili su je Dorani koji su stigli sa severa, takođe iz stepe, oko 1200 g.p.n.e. i doneli kulturu željeznog doba. Od Dorana su nastali Epirci, Makedonci i Peonci. Za njima su do 1000 g.p.n.e. došli Iliri, Dalmati, Medi, Liburni, Japodi, Panonci, Tračani i dr. Ove skupine su bile kulturološki istovetne i koristile su isti varijetet satum supstrata. Tek su padom tih kultura, tz herojskog vremena u prvoj polovini 1og milenijuma p.n.e. počeli da dominiraju Heleni koji su bili anadolsko-istočnomediteranski fenotip. Helenski jezik je mešavina tri jezička supstrata, pelaškog(neindoevropski), hurskog(neindoevropski) i satum(indoevropski). Zato je grčki jezik po čuvenom britanskom lingvisti Gordonu Čajldu, granični slučaj indoevropskog jezika. Grci imaju mnogo tih međugladova i poluglasova i mora da lome jezik da bi nešto izgovorili, dok je satum bio fonetski savršen i svaki glas se izgovarao jasno, kao i danas u srpskom i ironskom(osetskom) jeziku. Čak i kada se gledaju vaze i slike iz antičke Grčke, tamo su prikazani armenoidi, anadolski tip ljudi, a ne stepljaci, tz getski tip ljudi. Ljudi zaista treba da pripaze kada govore o arheologiji i ne bi bilo na odmet da konsultuju stručnjaka.Jednostavno u vremenu o kome oni govore ne postoje Grci.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>