• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lava i pepeo krili neverovatne prizore iz Trojanskog rata: U Pompeji otkrivene izuzetne freske

Vreme čitanja: oko 2 min.

Heroizam je dominantna tema slika iskopanih u gradu koji je nestao u erupciji Vezuva

  • 0

U najnovijim iskopavanjima Pompeje otkrivene su izuzetno očuvani prizori iz Trojanskog rata. Na neverovatnim freskama koje su krile i očuvale lava i pepeo prikazani su Paris i Jelena Trojanska, Apolon i Kasandra, Leda sa labudom (Zevsom)...

Arheolozi su otkrili likove iz Trojanskog rata na freskama u trpezariji i smatraju da su freske neka od poslednjih umetničkih dela koja su nastala u Pompeji, pre nego što je ceo grad nestao u erupciji Vezuva 79. godine.

Dominantna tema ovih freski je heroizam, navedeno je u saopštenju Arheološkog parka Pompeja.

- Zidovi su bili prefarbani u crno da se spreči da se dim uljanih lampi vidi na njima. Ljudi bi dolazili tu da večeraju nakon zalaska sunca, a treperenje svetlosti lampi stvaralo je efekat kao da se likovi na crtežima kreću, posebno nakon nekoliko čaša kampanjskog vina. Mitološki parovi davali su ideje za razgovor o prošlosti i životu, samo na prvi pogled romantične priroU realnosti, prikazivali su odnos između pojedinaca i sudbne: Kasandra koja može da vidi budućnost, ali joj niko ne veruje, Apolon koji je uz Trojance protiv grčkih osvajača, ali iako je bog ne može da osigura pobedu, Jelena i Paris koji, uprkos svojoj politički nekorektnoj ljubavnoj aferi, izazivaju rat ili su samo povod. Ko zna? Ovih dana Jelena i Paris predstavljaju sve nas – rekao je Gabrijel Zaktrigel, direktor Arheološkog parka Pompeje, u saopštenju.

Freske su naslikane na visokim crnim zidovima velike trpezarije, a gotovo ceo mozaički pod u prostoriji sadrži više od milion pojedinačnih belih pločica, preneo je BBC.

Novootkrivene freske nisu rađene u tradicionalnom stilu, a prikazuju i Ledu i Labuda, čiji je oblik vrhovni grčki bog Zevs uzeo kako bi zaveo Ledu, koji su naslikani zajedno sa njihovom ćerkom Jelenom u susretu sa Parisom, preneo je Tajms. Na freskama je prikazan i Apolon sa proročicom Kasandrom.

Britanski arheolog Sofi Hej rekla je da su freske veoma visokog kvaliteta.

Trpezarija je otkrivena tokom poslednjih dana snimanja dokumentarnog filma pod nazivom „Pompeja: Novo kopanje“, a prvi delovi te građevine pronađeni su prošle godine.

Veruje se da je građevina kojoj je pripadala trpezarija bila u vlasništvu političara Aulusa Rustiusa Verusa.

(Telegraf Nauka / BBC / Pompeii Sites/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>