• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Živeli su sa pacovima i miševima, a kraj kreveta imali su nužnik: Užasna higijena najnižih slojeva u Pompeji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arheolozi su otkrili malu sobu u vili Civita Đulijana blizu Pompeja koju su skoro sigurno koristili robovi

  • 0
Pompeja, nalazište, arheologija Soba za robove u vili kraj Pompeje Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Arheolozi su otkrili malu sobu u vili Civita Đulijana blizu Pompeja koju su skoro sigurno koristili robovi, što baca novo svetlo na njihov niski status u antičkom svetu, saopštilo je Ministarstvo kulture Italije, a prenosi Arkeonews.

Soba u vili Civita Đulijana imala je dva kreveta, od kojih je samo jedan imao dušek, dva mala kredenca, urne i keramičke posude u kojima su otkrivena dva miša i pacov. Soba je otkrivena u vili koja se nalazi nekih 600 metara od severnog zida Pompeje, koju je uništila vulkanska erupcija Vezuva 79. godine.

- Ovi detalji ponovo pokazuju koliko su loši bili radni uslovi i loša higijena s kojom su živeli niži slojevi društva tog vremena – navodi se u saopštenju ministarstva.

Pompeja, nalazište, arheologija Soba za robove u vili kraj Pompeje Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
Materijali poput nameštaja i platna su se raspali tokom vremena nakon što su ih prekrili fragmenti stena, gas i pepeo iz Vuzuva. Neki materijali su i sačuvani, pa se mogu videti ostaci ćebeta na krevetu. Neki kredenci su imali alat, drugi amfore, korpe i vaze, ali nigde nisu pronađeni lanci, katanci i rešetke kojima bi se robovi držali zarobljeni.

- Izgleda da je kontrola primarno funkcionisala kroz unutrašnju organizaciju, a ne pomoću fizičkih barijera i lanaca – rekao je Gabrijel Zaktrigel, direktor Arheološkog parka Pompeje.

Nova soba nazvana „soba A“ veoma je različita od „sobe C“, koja je rekonstruisana u novembru 2021. sa tri krevetića i koja je služila i kao nužnik. Ono što se iz toga zaključuje je jasna hijerarhija robova.

Jedan od dva pronađena kreveta u sobi A bio je običan i bez dušeka, kao i oni otkriveni 2021. Međutim, drugi krevet je bio udobniji i skuplji. Tragovi dekoracija su i dalje vidljivi. Osim dva kreveta, soba je imala i dve garderobe, koje su delimično očuvane, kao i amfore, keramičke vaze i različite gvozdene alate poput gvozdene motike.

Pompeja, nalazište, arheologija Soba za robove u vili kraj Pompeje Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
Istraživanja su pokazala i prisustvo tri glodara – dva miša u amfori i jednog pacova. Oni su se nalazili u njima u trenutku erupcije i nisu uspeli da pobegnu. Ovi detalji ukazuju koliko je loša bila higijena u nižim slojevima rimskog društva, kao i koliko su bili loši uslovi rada i života.

Iskopavanja vile Civita Đulijana započeti su jop 1907, a zatim su nastavljeni 2017, kada je otkriveno da tu dolaze ljudi koji ilegalno sprovode iskopavanja.

(Telegraf Nauka/Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>