≫ 

U zapuštenom maslinjaku otkriveno pravo blago - drago kamenje, zlatno prstenje, mač, oklop...

 ≫ 

Nakon više decenija istraživanja arheolozi su pronašli neverovatne stvari na mestu grčkog polisa Pilosa u kome je po legendi vladao mudri kralj Nestor, jedan od učesnika Trojanskog rata

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • crni

    27. novembar 2023 | 18:10

    Nigde se ne kaže, "ne veruj Grcima čak ni kada darove nose", već se kaže, "ne veruj Danajcima čak ni kada darove nose". To je bila kultura bronzanog doba. Posustala je posle erupcije vulkana i jakih cunamija u ist. Mediteranu oko 1500 g.p.n.e. Zamenili su je Dorani koji su stigli sa severa, takođe iz stepe, oko 1200 g.p.n.e. i doneli kulturu željeznog doba. Od Dorana su nastali Epirci, Makedonci i Peonci. Za njima su do 1000 g.p.n.e. došli Iliri, Dalmati, Medi, Liburni, Japodi, Panonci, Tračani i dr. Ove skupine su bile kulturološki istovetne i koristile su isti varijetet satum supstrata. Tek su padom tih kultura, tz herojskog vremena u prvoj polovini 1og milenijuma p.n.e. počeli da dominiraju Heleni koji su bili anadolsko-istočnomediteranski fenotip. Helenski jezik je mešavina tri jezička supstrata, pelaškog(neindoevropski), hurskog(neindoevropski) i satum(indoevropski). Zato je grčki jezik po čuvenom britanskom lingvisti Gordonu Čajldu, granični slučaj indoevropskog jezika. Grci imaju mnogo tih međugladova i poluglasova i mora da lome jezik da bi nešto izgovorili, dok je satum bio fonetski savršen i svaki glas se izgovarao jasno, kao i danas u srpskom i ironskom(osetskom) jeziku. Čak i kada se gledaju vaze i slike iz antičke Grčke, tamo su prikazani armenoidi, anadolski tip ljudi, a ne stepljaci, tz getski tip ljudi. Ljudi zaista treba da pripaze kada govore o arheologiji i ne bi bilo na odmet da konsultuju stručnjaka.Jednostavno u vremenu o kome oni govore ne postoje Grci.

  • crni

    27. novembar 2023 | 18:07

    Veću glupost u sprdanju sa terminologijom nisam odavno čuo. Kažu grčka plemena su došla na ovaj prostor između 3eg i 2og milenijuma p.n.e. a zna se da u tom vremenu dolaze stepska plemena, potomci zapadnih stepskih stočara(ZSS) iz zapadne evroazijske stepe. Izvinite priučeni, ali Grci nisu Stepljaci, već Mediteranci. Još u vreme prvog gubernatora Grčke pod engleskim protektoratom, lordom Bajronom, kada su pronađeni Knosos i Troja, tada se znalo da to nije antička grčka civilizacija, već su u pitanju pregrčke kulture. Tako znam još kao dete iz vrlo obimne knjige grčka mitologija, da su imena Mino, Radaman i Ataman pregrčka i bukvalno tako piše. Ona jednostavno ne pripadaju etimološki grčkom jeziku. Zapravo su u to vreme došla stepska plemena srodna Arijevcima na bliskom i srednjem istoku i ona su stigla do Krita. Tamo su stvorila kombinovanu kulturu sa starosedeocima Pelazgima i sistem pisanja poznat kao linearno B pismo. Ovo je kultura koje se naziva Minojska. Sva ta plemena i narodi u evroazijskoj stepi od sred. Evrope do Zabajkalja su govorila jedan jezik, koji nauka hipotetički zove satum i on se govorio još kao jedinstveni jezik i oko 1000 g.p.n.e. a srpski jezik je najbliži tom supstratu satum(radovi Rabindranata Tagorea i njegove unuke Alokanande Miter). Na kopnu su poznata plemena Ahajci i Danajci i oni su originalni protagonisti Ilijade(Trojade) u priči o padu Troje. Izvorno se ne spominju Grci i mi smo to čak i u osnovnoj školi iz lektire učili.

  • Klaus

    27. novembar 2023 | 06:29

    Kolevka evropske civilizacije bi trebalo da ima svoj jezik od početka a ne da više od polovine natpisa prevode sa srbskog jezika