• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prikaz heroja Ajanta iz Trojanskog rata pronađen u 1.800 godina staroj potopljenoj zgradi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potopljeno javno zdanje je pronađeno u podvodnim ruševinama antičkog grčkog grada.

  • 1

Arheolozi koji su istraživali Salaminu, malo ostrvo istočno od Atine, otkrili su veliku javnu zgradu koja bi trebalo da bude ključna za razumevanje istorije tog antičkog grada, piše Live Science.

Salamina je najpoznatija po ulozi u Persijskim ratovima koje je Grčka vodila protiv Ahemenidskog (Persijskog) carstva od 499. do 449. godine pre nove ere. Tokom druge persijske invazije (480. godine pre nove ere), Kserks I je prvobitno pobedio u Termopilskoj bici, ali ga je kasnije te godine definitivno porazila grčka mornarica u Bici kod Salamine.

Antički grad na ostrvu Salamina je izgleda srušen do drugog veka nove ere, kad je grčki geograf Pausanija napisao: „Još uvek postoje ostaci tržnice, Ajantovog hrama i njegove statue od ebanovine“. Salamina se svojevremeno hvalisala herojem Trojanskog rata Ajantom kao svojim najpoznatijim sinom.

Arheolozi već nekoliko godina istražuju potonule ruševine Salamine. Godine 2021. su otkrili morski zid koji je služio kao utvrđenje grada. Sad su objavili pronalazak velike zgrade zvane stoa, pokrivenog prolaza koji je često okruživao neki otvoreni javni prostor kao što je pijaca ili trg.

Stoa u Salamini je oko šest metara široka i 32 metra dugačka. Njen enterijer uključuje niz od šest ili sedam prostorija. Jedna od njih, 4,7m sa 4,7m, sadržala je veliku skladišnu jamu.

Pronađeni artefakti uključuju grnčariju iz nekoliko perioda, veliki deo koje je možda prosto doplutao s mora. Međutim, ostaci antičke prošlosti (četvrti vek pre nove ere) takođe su pronađeni u temeljima zgrade, uključujući glinene predmete poput čepova za amfore, par desetina bronzanih novčića i fragmente mermernih predmeta.

Gornji deo mermerne ploče – kamene table sa crtežom, često korišćene kao pogrebna oznaka u antičkoj Grčkoj – naročito je važan. Na ploči, bradatog čoveka koji stoji kruniše neko sa mišićavom desnom rukom – moguće da je prikazan sam heroj Ajant. Deo mermernog stuba sa delom natpisa je takođe sačuvan.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danilo

    1. novembar 2023. | 11:36

    Salamina je zapadno, ili tačnije jugo-zapadno od Atine.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>