„Ekstremni pljuskovi biće sve gori zbog zagrejane atmosfere“: Septembar 2024. drugi najtopliji u istoriji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropske temperature bile su iznad proseka u istočnim i severoistočnim delovima, ali ispod proseka u većem delu zapadne Evrope

Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Septembar 2024. bio je drugi najtopliji septembar otkako postoje merenja, a ispred njega je samo septembar prošle godine. Globalna prosečna temperatura vazduha prošlog meseca bila je 16,17 stepeni, što je 0,73 stepena više od proseka od 1991. do 2020, saopštio je Servis za klimatske promene Kopernik (C3S) Evropske unije.

- Temperature u septembru bile su 1,54 stepena iznad preindustrijskog nivoa i to je 14. u periodu od 15 meseci koji je imao temperature više od 1,5 stepeni više od nivoa u preindustrijskom periodu. Prosečna temperatura u Evropi bila je 1,74 stepena viša od prosečne u periodu od 1991. do 2020. što čini ovaj septembar drugi najtopliji mesec otkako postoje merenja – navodi se u saopštenju.

Evropske temperature bile su iznad proseka u istočnim i severoistočnim delovima, ali ispod proseka u većem delu zapadne Evrope.

- Septembar 2024. drugi je najtopliji mesec i globalno i u Evropi. Ekstremne pljuskove ovog meseca, nešto što primećujemo sve češće i češće, pogoršala je zagrejana atmosfera. To je dovelo do toga da za samo nekoliko dana padnu količine kiše koje inače padaju mesecima. Rizik od ekstremnih pljuskova nastaviće da se pogoršava sa skokom temperatura – rekla je Samanta Burdžes, zamenica direktora Kopernika.

(Telegraf Nauka)