„Duh ajkula“ pronađena na dnu Pacifika: Naučnica novu vrstu „riba utvara“ nazvala po baki

Vreme čitanja: oko 1 min.

Primerci nove vrste otkriveni su tokom istraživanja kraj Čatamskih ostrva

Naučnici sa Novog Zelanda pronašli su novu vrstu „duh ajkule“, vrstu ribe koja luta dnom Tihog okeana i lovi plen na velikim dubinama. Australazijska uskonosa riba utvara otkrivena je u dubokim vodama kraj Australije i Novog Zelanda, objavili su naučnici iz Nacionalnog instituta za istraživanje vode i atmosfere (NIWA) u Velingtonu.

Primerci „duh ajkule“ otkriveni su tokom istraživanja kraj Čatamskih ostrva, u oblasti istočno od južnog ostrva Novog Zelanda, preneo je Phys.org.

„Duh ajkule“ ili himere u vezi su sa ajkulama i ražama, pripadaju grupi rušljoriba, morskih grabljivica sa skeletom od hrskavice.

Nazvane i ribe utvare, ove „duh ajkule“ imaju crne oči i glatku, svetlobraon kožu bez krljušti. Hrane se ljuskarima koji žive na dubinama do 2.600 metara, a hvataju ih svojim ustima nalik kljunu.

- „Duh ajkule“ poput ove su uglavnom ograničene na život pri dnu okeana – rekla je naučnica Brit Finuči.

Ona je novoj vrsti dao ime Harriotta avia u čast svoje bake.

- Avia znači baka na latinskom. Želela sam tako da baki odam počast jer je ponosno podržavala moju naučnu karijeru. Himere su, takođe, drevni rođaci riba – njihove bake i deke – i mislila sam da je ime pogodno -navela je Finučijeva.

„Ribe utvare“ su ranije smatrane jednom vrstom koja živi širom planete, ali su onda naučnici otkrili da su one međusobno genetički i morfološki različite.

- Prostor koji naseljavaju dovodi do toga da ih je teško proučavati i pratiti, što znači da mnogo toga o njihovoj biologiji ne znamo. Zbog toga su otkrića poput ovog uzbudljiva – rekla je Finučijeva.

(Telegraf Nauka/Phys.org/NIWA)