Revolucionarno otkriće naučnika: Ovi majmuni koriste imena za međusobnu komunikaciju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Marmozeti su jedina vrsta primata, osim ljudi, koja ima ovu sposobnost

Foto: Shutterstock / ChameleonsEye

U knjigama, filmovima i stripovima o Tarzanu sasvim je normalno da majmuni imaju lična imena i da ih koriste u međusobnoj komunikaciji. Međutim, naši bliski rođaci poput šimpanzi, gorila i orangutana tu sposobnost nemaju – osim kod ljudi otkrivena samo kod delfina i slonova, kao i nekih vrsta papagaja. Ipak, marmozeti, vrsta majmuna, ali ne iz Afrike, već iz Južne Amerike, daju jedni drugima imena, pokazalo je istraživanje naučnika sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu.

U studiji objavljenoj u žurnalu Science, tim istraživača koje je predvodio dr David Omer predstavio je revolucionarno otkriće – marmozeti ispuštaju zvukove kojima imenuju jedni druge, navodi Phys.org.

Da bi to uradili, istraživači su snimali razgovore između parova marmozeta, kao i interakcije između ovih majmuna i kompjuterskog sistema. Otkrili su da majmuni koriste specifične zvukove dozivanja da se obrate određenoj individui. Što je još zanimljivije, oni su znali kojim imenom ih neko zove.

- Ovo otkriće ukazuje na kompleksnost socijalne komunikacije među marmozetima. Ovi pozivi nisu korišćeni samo za otkrivanje položaja, kako se ranije mislilo, već za obeležavanje i obraćanje pojedincima – rekao je Omer.

Studija je pokazala da članovi porodice unutar grupe marmozeta koriste slične vokalne karakteristike da se obrate različitim pojedincima i koriste slične zvučne osobine da kodiraju različita imena, što liči na dijalekte kod ljudi.

- Marmozeti žive u malim monogamnim porodičnim grupama i zajedno brinu o svojim potomcima, slično ljudima. Ove sličnosti sugerišu slične društvene izazove kao i kod naših predaka pre razvoja jezika, što bi dovelo do sličnih metoda komunikacije – rekao je Omer.

(Telegraf Nauka/Phys.org)