Ova hrana često je kriva za prevremenu smrt, upozorili naučnici

A. I.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Industrijske prerađevine ili takozvana ultra prerađena hrana povećavaju rizik od prevremene smrti. To je pokazala najnovija međunarodna studija objavljena u American Journal of Preventibe Medicine.

Novo istraživanje je ponovo skrenulo pažnju na problem industrijskih prerađevina, u koje spadaju slane i slatke grickalice, zamrznuti obroci, slatke žitarice, gazirana pića, kobasice i viršče, salame, instant nudle, obrađeno meso…, u ishrani, ali i suzbijanju ovakvih namirnica, piše Gardijan.

Studija je utvrdila da oko 14 odsto slučajeva prevremene smrti u Engleskoj može da se pripiše nezdravoj hrani, što je najveći procenat od svih zemalja obuhvaćenih istraživanjem.

Unošenje prekomernih količina gotovih obroka, kolača i hleba povećava rizik da neko umre pre 75. godine, pokazalo je istraživanje.

Foto: Rimma Bondarenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Konzumiranje industrijskih prerađevina povezano je sa više od 124.000 slučajeva prerane smrti godišnje u SAD, dok u Engleskoj zbog toga svake godine umre 17.780 ljudi.

Istraživač Eduardo Fernandes Nilson iz brazilske fondacije Osvaldo Kruz navodi da je veoma štetno i uzimanje aditiva poput zaslađivača i veštačkih aroma. Istraživanjem su obuhvaćeni SAD, Britanija, Brazil, Kanada, Kolumbija, Čile i Meksiko.

Stopa smrtnosti je viša u zemljama u kojima populacija konzumira najveće količine ultraprerađene hrane. U Engleskoj je procenat stanovništva koje je konzumiralo UPF u periodu od 2018. do 2019. iznosio 53,4 odsto, a u SAD 54,5 posto.

Konzumiranje ovakve vrste hrane povezano je sa rizicima od nastanka srčanih oboljenja i kancera, upozorili su istraživači.

Portparol britanskog Ministarstva zdravlja izjavio je da su već preduzete mere poput onih da brza hrana za decu prestane da se reklamira putem televizije i interneta, kao i da lokalne vlasti mogu da blokiraju aplikacije za poručivanje brze hrane u školama.

(Telegraf Nauka/Tanjug)