Laserski uređaj ekspresno otkriva šlog, a na glavu se stavlja vrlo jednostavno

A. I.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Aparat emituje infracrveni laserski zrak kroz lobanju do mozga

Foto: California Institute of Technology / Ferrari / Profimedia

Laserski uređaj koji ekspresno daje povratnu informaciju o riziku od moždanog udara kod pacijenata mogao bi da predstavlja pravu revoluciju u medicini. On bi značajno olakšao inače veoma teške procene rizika od šloga i na jednostavan, jeftin i neinvazivan način pomogao lekarima da se hitno odluče na intervenciju koja bi mogla da spase život.

Istraživači sa Kalifornijskog instituta tehnologije (Kaltek) i Medicinskog fakulteta Kek Univerziteta južne Kalifornije razvili su laserski uređaj koji prati protok krvi u mozgu, kao i njen volumen kada pacijent zadrži dah. Ova brza analiza može ekspresno da omogući prepoznavanje najranijih simptoma šloga, piše New Atlas.

- Uz ovaj uređaj, prvi put ćemo moži da saznamo da li je rizik od moždanog udara kod nekoga značajan ili ne i to na osnovu fiziološkog merenja. Mislimo da ovo može revolucionarno da promeni način na koji se procenjuje rizik od moždanog udara - rekao je Simon Mahler, postdoktorand na Kalteku i koautor studije objavljene u Biomedical Optics Express.

Uređaj emituje infracrveni laserski zrak kroz lobanju do mozga, a prateća kamera skuplja podatke dok meri kako se svetlo odbija nakon sudara sa krvotokom, navodi se.

Foto: California Institute of Technology / Ferrari / Profimedia

Tim naučnika je uređaj ispitao na 50 učesnika, koji su podeljeni u dve grupe – visokorizičnu i malo rizičnu. Kada im je stavljen uređaj, meren je protok krvi u mozgu tri minuta, a bilo je potrebno da zadrže i dah na jedan minut.

Zadržavanje daha je stresno za mozak, pa dovodi do toga da ostatak tela pumpa više krvi u organ. Protok krvi se zatim vraća na normalne nivoe kada se redovno disanje ponovo pokrene. Kroz ovaj proces, SCOS analiza uređaja je uočila ključne razlike između grupe niskog i visokog rizika.

Skoro 15 miliona ljudi na planeti godišnje ima moždani udar, pa bi ovakav uređaj mogao da pomogne da im se spasu životi.

(Telegraf Nauka / New Atlas)