Pronađena najstarija crkva u prvoj zemlji koja je primila hrišćanstvo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je senzacionalni dokaz ranog hrišćanstva u Jermeniji

Arheolozi Nacionalne akademije nauka Jermenije i Univerziteta u Minsteru pronašli su ostatke dosad nepoznate rane hrišćanske crkve u drevnom gradu Artašatu. Pronađeni su osnovi osmougaone zgrade sa nastavcima u vidu krsta, navodi se u saopštenju Univerziteta u Minsteru.

Tim je crkvu pronašao pomoću geofizičkih metoda.

- Ova zgrada iz 4. veka je najstarija arheološki potvrđena crkva u zemlji – što je senzacionalni dokaz ranog hrišćanstva u Jermeniji – rekao je u saopštenju Akim Lihtenberger, profesor Univerziteta u Minsteru.

- Osmougaone crkve bile su nepoznate na ovom prostoru do sada, ali smo dobro upoznati sa njima u regionu istočnog Sredozemlja, gde su se pojavile u 4. veku – dodao je dr Mkrtič H. Zardarjan iz Nacionalne akademije nauka Jermenije.

Po tipu otkriće odgovara ranim hrišćanskim memorijalnim zgradama. U dodatku u obliku krsta, istraživači su otkrili ostatke drvene platforme za koju je, pomoću metode radioaktivnog ugljenika, utvrđeno da je iz sredine 4. veka.

Osmougaona zgrada, oko 30 metara u prečniku ima jednostavan malterisani pod i pločice od terakote. Otkriće mermeda sugeriše da je crkva bila bogato ukrašena materijalom iz Sredozemlja.

Nemačko-jermenski tim bio je u Jermeniji od septembra i nastaviće da ispituju ovo nalazište. Jedno od pitanja na koje žele da nađu odgovor je kome je crkva posvećena.

Prema legendi, Grigorije Prosvetitelj (252-326) krstio je jermenskog kralja Tiridata III (250-330) u Artašatu 301. nakon čega je Jermenija postala prva zemlja koja je primila hrišćanstvo. Manastir Hor Virap, blizu ove crkve, podseća na tradiciju o pokrštavanju Jermena.

(Telegraf Nauka/Uni Muenster)