• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neverovatno otkriće u ćivotu ispod napuštene crkve: Relikvijar star 1.500 godina prikazuje Mojsija i Isusa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arheolozi Univerziteta u Inzbruku pronašli kutiju ispod oltara u opštini Iršen

  • 0

Tim istraživača pod vođstvom arheologa Geralda Grabhera došao je do spektakularnog otkrića u napuštenoj hrišćanskoj crkvi u opštini Iršen u južnoj Austriji. Oni su 4. avgusta 2022. pronašli mermerni ćivot širok 20 i dugačak 30 centimetara sakriven ispod oltara u bočnoj kapeli.

U ćivotu je otkrivena fragmentisana kutija od slonovače bogato ukrašena hrišćanskim motivima, relikvijar koji se obično odnosi iz crkve kada se ona napušta, saopštio je Univerzitet u Inzbruku.

Ovo je prvi takav relikvijar otkriven u Austriji na arheološkim nalazištima.

- Znamo za oko 40 ovakvih kutija od slonovače, ali je poslednja od njih pronađena pre oko 100 godina. Nekoliko relikvijara koji su očuvani ili se čuvaju u katedralama ili su u muzejima – rekao je Gerals Grabher.

Otkako je pronađen, ovaj krhki relikvijar star oko 1.500 godina konzerviran je na Univerzitetu u Inzbruku.

- Slonovača, posebno ona koja se čuva na zemlji, u mermernom hramu, upija vlagu i lako propada u ovakvom stanju. Osim toga, naglo sušenje moglo bi da je smanji i dovede do pucanja, nakon čega ne bi bile moguće popravke – rekla je Ulrike Toktele, šefica restauracije u Inzbruku.

Zbog oštećenja i deformacija relikvijar ne može da se vrati u originalno stanje, ali istraživači rade na 3D rekonstrukciji.

Iako su arheolozi verovali da je u ćivotu bio ostatak nekog sveca, ali se zbog slojeva sada ipak smatra da je ćivot zakopan samo sa već slomljenim relikvijarom od slonovače.

- Relikvijar je verovatno takođe smatran svetim i pohranjen je kao takav. Arheološki i umetničko-istorijski značaj relikvijara nije moguće osporiti – reka je Gerald Grabher.

Na jednom kraju relikvijara predstavljena je osoba na dnu planine – muškarac se okreće i ruke, u kojima nešto ima, diže ka nebu.

- Ovo je tipična predstava Mojsija koji predaje zapovesti na Sinaju – rekao je Grabher.

Mojsije Foto: Photo 12 / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovo prate predstave biblijskih figura – muškarac na kočijama koje vuku dva konja, kao i ruka koja iz oblaka podiže tu osobu.

- Pretpostavljamo da je ovo prikaz uznesenja Isusa Hrista. Prikaz scena iz Starog zaveta i njihova veza sa Novim zavetom. To je tipično za kasno antičko doba – rekao je Gerald Grabher.

Trenutno se rade dodatne analize relikvijara.

Arheolozi inače istražuju mesto u Iršenu od 2016, a reč je o ostacima antičkog naselja koje je napušteno otpilike 610. godine. Do sada su tu otkrivene dve hrišćanske crkve, kao i drugi predmeti. Kako se navodi, 610. godina je predstavljala prekretnicu zbog bitke kod Aguntuma, nedaleko odatle, gde se slovenska armija sukobila sa bavarskom vojskom lokalnog stanovništva. U toj borbi pobedili su Sloveni, koji su na taj prostor doneli svoju pagansku religiju.

(Telegraf Nauka / Universität Innsbruck)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>