• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rekonstruisano lice misteriozne bogatašice iz sedmog veka

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Misteriozni grob pronađen je 2012. godine u Trampingtonu

  • 0
Muzej u Kembridžu Foto: Dave Porter / Alamy / Alamy / Profimedia

Lice devojke stare 16 godina sahranjene nedaleko od Kembridža u Engleskoj u sedmom veku rekonstruisano je nakon detaljnih analiza njene lobanje. Ova rekonstrukcija posebno je zanimljiva jer je reč o devojci iz elitnih krugova na šta ukazuje to što je sahranjena sa veoma retkim krstom od zlata i poludragog kamena granata, piše na sajtu Kembridža.

Misteriozni grob pronađen je 2012. godine u Trampingtonu, u južnom delu Kembridža i od tada je izazvao mnogo pažnje jer su istraživanja pokazala da se devojka kada je bila baš mala doselila na Ostrvo iz centralne Evrope, na šta ukazuje promena u ishrani.

Forenzički umetnik

Rekonstruisano lice ove bogatašice iz sedmog veka, kao i nakit koji je pronađen u njenom grobu upravo su predstavljeni u Kembridžovom muzeju arheologije i antropologije, saopštio je Kembridž. Kako navode, forenzički umetnik Hju Morison (Her Morrison) napravio je rekonstrukciju mereći lobanju ove devojke, kao i dubinu tkiva na licu Evropljanki. Bez analize DNK, Morison nije mogao da bude siguran koje su boje bile njene oči i kosa, ali uprkos tome rekonstrukcija predstavlja kako je otprilike izgledala neposredno pred smrt.

- Bilo je veoma zanimljivo videti razvoj njenog lica. Njeno levo oko bilo je za nijansu niže, oko pola centimetra, u odnosu na njeno desno oko. To bi se jasno videlo u vreme kad je živela – rekao je Morison u saopštenju Kembridža. Osim rekonstrukcije, bioarheolozi dr Sem Leget (Sam Leggett) i dr Elis Rouz (Alice Rose) i arheolog dr Ema Braunli (Emma Brownlee) otkrili su da se devojka preselila u Englesku iz

centralne Evrope, najverovatnije alpskog dela Nemačke, kada je imala samo sedam godina.

Leget i Rouz su otkrile da se količina proteina koju je devojka jela kada se preselila u Englesku značajno smanjila, što pokazuje da je njen život bio prilično tragičan.

- Bila je devojčia kada se preselila, najverovatnije iz južne Nemačke, iz okoline Alpa, u veoma ravničarski deo Engleske. Verovatno joj je bilo loše od puta jer je prešla veliko rastojanje i stigla u potpuno nepoznati prostor gde je čak i hrana bila potpuno drugačija. To joj je verovatno bilo veoma strašno – rekla je dr Leget.

Sahrana u krevetu

Ranije analize su pokazale da je devojka bila bolesna pred kraj života, ali da se ne zna razlog smrti. Sahranjena je na neverovatrran način – položena je na izrezbaren krevet sa krstom i zlatnim iglama da se vide, a bila je odevena u veoma lepu odeću. Njen grob je samo jedan od 18 grobova u kojima je za sahranu korišćen krevet. Njen ukrašeni krst sa zlatom i poludragim kamenjem je samo jedan od pet koji su ikad pronađeni u Britaniji.

Veruje se da je ona jedna od prvih osoba koja je prešla u hrišćanstvo, kao i da je bila pripadnica aristokratije, ako ne čak i kraljevske porodice. Najpoznatiji krst tog tipa je onaj koji je otkriven u kovčegu Svetog Katberta, jednog od najčuvenijih biskupa Nortambrije u sedmom veku.

- Devojka je verovatno znala da je važna i da mora da se nosi sa tim. Njeni izotopski rezultati poklapaju se sa onima otkrivenim kod dve druge žene sahranjene u krevetima u Kembridžširu. Čini se da je ona bila članica elitne grupe žena koje su verovatno putovale iz Evrope, najverovatnije Nemačke, u sedmom veku, ali njihovi životi su misterija. Da li su imale zadatak da budu supruge vladara ili su bile „udate za Hrista“? Činjenica da se njena ishrana drastično promenila kada je stigla u Englesku pokazuje da se njen životni stil drastično promenio – navodi dr Leget.

Dr Sem Lusi, stručnjak za anglosaksonske pogrebne obrede, kaže da su ova otkrića veoma zanimljiva.

- Imajući u vidu sahranu u krevetu, specifičnu za južnu Nemačku, i izuzetan nakit u vreme prihvatanja hrišćanstva u anglosaksonskom svetu, veoma je moguće da je njena selidba bila deo panevropske mreže žena izi elite koje su bile povezane sa Crkvom – rekla je ona.

(Telegraf nauka/cam.ac.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>