„Imamo čvrste dokaze o starosti Gunung Padanga“: Evo šta za Telegraf Nauku kaže naučnik u centru kontroverze

Vreme čitanja: oko 3 min.

Deni Hilman Natavidđađa ostaje pri tvrdnji da je nalazište na Javi praistorijska piramida stara između 16.000 i 27.000 godina

Foto: Andrija Ivanović

Nalazište Gunung Padang u Indoneziji našlo se u centru naučnih kontroverzi kada je grupa istraživača objavila studiju sa tvrdnjom da je to u stvari višeslojna piramida čiji je jedan deo sagrađen pre između 16.000 i 27.000 godina, mnogo pre egipatskih piramida, pa i nastanka poljoprivrede. Zbog kritike druge grupe istraživača članak je na kraju povučen iz žurnala Archaeological Prospection, ali rasprave o tome da li je „Planina prosvetljenja“ na Javi u stvari najstarija piramida na svetu ili ne i dalje ne prestaju.

Telegraf Nauka posetio je Gunung Padang, o čemu možete čitati u posebnom tekstu, a povodom tih kontroverzi kontaktirali smo i glavnog autora studije i naučnika u centru kontroverzi - Denija Hilmana Natavidđađe (Danny Hilman Natawidjaja), geologa Indonežanskog instituta nauka (LIPI).

Odgovarajući na pitanja, on je naglasio da povlačenje članka nije pokolebalo zaključke do kojih su on i njegovi saradnici došli.

  • Vi i vaše kolege verujete da je Gunung Padang možda najstarija piramida na svetu. Kako ste došli do tog zaključka i koje ste metode koristili u istraživanju?

- Naši zaključi o starosti Gunung Padanga u studiji zasnovani su na čvrstim dokazima do kojih smo došli veoma intenzivnim i opširnim istraživanjima. U tome smo koristili integrisane multidisciplinarne metode, detaljno posmatrali i mapirali površinu, sproveli arheološka iskopavanja i bušenje tla, a koristili smo i skoro sve tehnologije geofizičkih istraživanja, uključujući GPR, ERT i ST.

  • Žurnal Archaeological Prospection prvo je objavio vašu studiju, ali je onda, posle nekoliko meseci, članak povučen. Šta kažu da je problem sa člankom?

- Povlačenje studije bilo je sporno jer je bilo zasnovano ne na nekim naučnim greškama - poput plagiranja, manipulacije podacima ili nevažećih metoda - već zbog neslaganja nekih anonimnih naučnika koji su tvrdili da naš članak ima „veliku grešku“. Uprkos tome, urednik žurnala i izdavač delovali su na osnovu ovih tvrdnji iako nije bilo dokaza o greškama ili objašnjenju te „velike greške“. Uprkos našem trudu da reagujemo na neutemeljene tvrdnje sa još robusnih naučnih podataka u komunikaciji sa ljudima iz Vajlija (izdavač žurnala), koji su se bavili procesom povlačenja, oni su odlučili da ispoštuju tvrdnje anonimnih pojedinaca. Koliko znamo, oni nikad nisu opovrgli naša objašnjenja tokom komunikacije, nisu pružili jasne dokaze ili ponudili naučni racional da objasne dokaze o povlačenju našeg članka.

- Naša studija je detaljno opisala da je Gunung Padang originalno ostatak vulkanskih stena koji je oblikovan i prekriven sa tri ljudskom rukom oblikovana sloja sa prepletenim stubastim bazaltnim stenama. Detaljnim datiranjem pomoću radioaktivnog ugljenika utvrđena je starost ove tri faze izgradnje: Jedinica 1 stara je između 3.000 i 4.000 godina, Jedinica 2 između 7.500 i 8.000 godina, a Jedinica 3 između 16.000 i 27.000 godina. Moram da naglasim da su ove tri konstrukcije izložene na površini i u našim arheološkim rovovima. Mi ne spekulišemo, već smo ih ispitali i posmatrali, pa možemo, bez ikakve sumnje, da kažemo da to nisu prirodne geološke formacije stena, već ljudska konstrukcija.

Prva terasa Gunung Padanga... Foto: Andrija Ivanović

- U razlogu za povlačenje članka navodi se sledeće: „... članak sadrži veliku grešku. Ova greška, koja nije identifikovana tokom procesa recenzije, jeste to što je datiranje radioaktivnim ugljenikom primenjeno na uzorke zemljišta koji nisu povezani sa bilo kojim artefaktom ili karakteristikom koja bi mogla da se smatra antropogenom ili napravljenom ljudskom rukom. Zbog toga, interpretacija da je nalazište drevna piramida sagrađena pre više od 9.000 godina netačna, pa članak mora da bude povučen.” Ova tvrdnja je problematična jer su Jedinice 1, 2 i 3 antropogene i datiranje radioaktivnim ugljenikom je validno. Zanimljivo je da tvrdnje targetiraju samo konstrukciju stariju od 9.000 godina. Možda se 9.000 godina smatra značajnim jer bi bilo koji dokaz starije civilizacije, posebno u regionu kakav je Indonezija, predstavljao izazov za uspostavljeni istorijski narativ i moglo bi potencijalno da poremeti prihvaćenu hronologiju.

  • Da li ostajete pri zaključku da je Gunung Padang višeslojna praistorijska piramida koja je delimično sagrađena pre između 16.000 i 27.000 godina?

- Zaključak je da mi ostajemo pri tvrdnji da je Gunung Padang višeslojna praistorijska piramida izgrađena tokom tri perioda. Ova otkrića predstavljaju izazov za tradicionalni pogled na praistorijske ljudske aktivnosti, pa ih to čini težim za prihvatanje od strane akademske zajednice. Ali mi verujemo da je kritično da se ovakva istraživanja nastave kako bi osvetlila možda izgubljena poglavlja ljudske istorije.

(Telegraf Nauka)