Naši evropski preci jeli su morsku travu i biljke iz reka i jezera hiljadama godina, otkrili arheolozi
Superhrana koja danas ne postoji u evropskoj ishrani korišćena je od pre 8.000 godina do ranog srednjeg veka, pokazalo istraživanje naučnika tokom kojih su ispitali zubni kamenac 74 osobe sa 28 arheoloških nalazišta
Morska trava za mnoge danas ima reputaciju superhrane, koju hvale zbog toga što je zdrava i održiva, ali čini se da su naši evropski preci ovu hranu jeli hiljadama godina. Naučnici kažu da su otkrili definitivne arheološke dokaze da su morska trava i lokalne biljke iz slatkovodnih jezera i reka korišćenje u ishrani tokom srednjeg kamenog doba, tokom tranzicije na poljoprivredu u mlađem kamenom dobu, pa sve do ranog srednjeg veka. To pokazuje da su ove biljke, koje se danas retko jedu u Evropi, postale marginalne relativno skoro, piše Phys.org.
Studija objavljena u žurnalu Nature Communications otkriva da su arheološki dokazi o korišćenju morske trave kao hrane retko beleženi.
Istorijski izvori ukazuju da su zakoni o skupljanju morske trave postojali na Islandu, u Britaniji i Irskoj do 10. veka, dok Plinije spominje primorski kelj kao lek za skorbut kod mornara.
Do 18. veka morska trava i biljke iz reka i jezera počele su da se smatraju u Evropi hranom koja se jede samo tokom godina gladi, iako su one ostale važan deo ishrane u delovima Azije.
Tim, koji su predvodili arheolozi sa univerziteta u Glazgovu i Jorku, ispitao su biomarkere izvučene iz zubnog kamenca 74 osobe sa 28 arheoloških nalazišta širom Evrope, od Škotske do južne Španije. Otkriveni su „direktni dokazi česte konzumacije morske trave i biljaka iz reka i jezera“.
Uzorci ukazuju da se jela zelena, crvena i smeđa morska trava.
Na svetu postoji oko 10.000 različitih vrsta morske trabe, ali samo 145 vrsta se danas koristi u ishrani i to uglavnom u Aziji.
- Morska trava i biljke iz reka i jezera danas ne postoje u zapadnoj ishrani i njihova marginalizacija se verovatno dešavala dugo. Naša studija ukazuje na potencijal ponovnog otkrivanja alternativne, lokalne i održive hrane koja može da pomogne u borbi sa negativnim uticajem na zdravlje i okruženje preterane zavisnosti od masovne proizvodnje poljoprivrednih proizvoda. Veoma je uzbudljivo što smo uspeli da pokažemo da su morske trave i biljke iz reka i jezera dugo korišćene u ishrani u Evropi – rekla je Keren Hardi, profesorka praistorijske arheologije na Univerzitetu u Glazgovu i jedan od autora studije.
- Biomolekularni dokazi pokazuju da je morska trava korišćena za ishranu u Evropi tokom mezolita, pre oko 8.000 godina, ali je to nastavljeno i tokom neolita, iako se obično smatralo da je prelazak na poljoprivredu doveo do napuštanja korišćenja vodenih resursa u ishrani. Ovo jasno govori da su drevni stanovnici Evrope znali koristi morske trave – rekao je koautor studije dr Stiven Bakli.
(Telegraf Nauka/Phys.org)