• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potpuno neverovatno i neočekivano: Zaleđena voda otkrivena na najvišem vulkanu u Sunčevom sistemu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Led je primećen na vrhu planine Olimp, visoke oko 25 kilometara, na Marsu

  • 1
Vulkan na Marsu Foto-kolaž: Juan Roballo / Alamy / Alamy / Profimedia; AFP PHOTO / ESA / Adomas Valantinas / Profimedia

Naučnici su otkrili nešto neverovatno i neočekivano na najvišim vrhovima Marsa. Vulkani u regionu Tarsis pokazuju da na njima ima tragova leda, ali da nije reč o zamrznutom ugljen-dioksidu, kao u drugim delovima Crvene planete, već da je reč o zaleđenoj vodi, piše IFLScience.

Mars ima retku atmosferu koju uglavnom čini ugljen-dioksid, a ovi ugašeni vulkani dižu se kroz velike delove atmosfere. Najviši vrh je na planini Olimp, koja je štitasti vulkan prečnika 600 kilometara. U zavisnosti od merenja, visok je oko 25 kilometara, nekoliko puta više od najviše planine na Zemlji.

Vulkan na Marsu Foto: Adomas Valantinas / AFP / ESA / Profimedia

I drugi vulkani – Arsija, Pavonis i Askra – visoki su između 14 i 18 kilometara.

- Mislili smo da je nemoguće da se led formira oko ekvatora na Marsu, jer sunčevi zraci i retka atmosfera dovode do toga d je temperatura relativno visoka i na površini i na vrhu planine, što je drugačije nego na Zemlji. Samo postojanje leda ovde je uzbudljivo i pokazuje da postoje izvanredni procesi koji omogućuju formiranje leda – naveo je za IFLScience Adomas Vlantinas, u vreme otkrića doktorand Univerziteta u Bernu, a sada postdoktorand Univerziteta Braun.

Ovi vulkani su najviši u Sunčevom sistemu, navode naučnici, i do sada su često proučavani, pa se postavlja pitanje zašto ovaj led nije ranije otkriven.

Vulkan na Marsu Vrh planine Olimp na Marsu... Foto: Adomas Valantinas / ESA / AFP / Profimedia

- Ima nekoliko razloga. Prvo, morali smo da imamo orbitu koja omogućava posmatranje u rano jutro. Evropska svemirska agencija (ESA) ima dve letelice u orbiti – Mars ekspres i TGO – i oni snimaju po ceo dan, ali većina letelica snima ove delove popodne. Drugo, naslage leda povezane su sa hladnijom sezonom, pa je vreme kada mogu da se primete još kraće. Sada smo gledali blizu ekvatora za drugo istraživanje, ali nismo očekivali da vidimo led na vrhu vulkna – rekao je Valantinas.

Studija je objavljena u Nature Geoscience.

(Telegraf Nauka / IFLScience)

Video: Euklidove slike svemira

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    11. jun 2024. | 21:12

    Koja bi najvisa tacka bila na nasoj Zemlji da nema vode-okean trebalo bi oko 19km

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>