• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Hiljade milijardi ovih stvorenja će ispuzati i preplaviti Ameriku: Ovako nešto se nije desilo 221 godinu!

I. Ć.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Cvrčci iz roja 13 i roja 19 zajedno će u životnu avanturu

  • 0
Cvrčak Foto: CHIP SOMODEVILLA / Getty images / Profimedia

Prvi put u poslednjih 221 godinu, dve ogromne rojevske skupine periodičnih cvrčaka (Cikada) spremaju se da istovremeno izlete iz zemlje u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se krenule da se pare.

Ova retka pojava dvostrukog rojenja uključuje dva najveća roja cvrčaka, Roj XIII i XIX, koji će se masovno pojaviti nakon što su proveli 17 i 13 godina pod zemljom.

Periodično rojenje se dešava na istočnom delu Severne Amerike. Kada se konačno pojave posle dugog perioda odrastanja, to čine u ogromnom broju. Nakon što se izlegu, nimfe žive od soka korena drveća ispod zemlje pre nego što se pojave kao odrasle jedinke kako bi se parile, što traje nekoliko nedelja.

Ovaj izuzetno retki prirodni spektakl poslednji put se dogodio 1803. godine, dok je Tomas Džeferson bio predsednik SAD, i neće se ponoviti sve do 2245. godine.

Iako postoji više od 3.000 vrsta cvrčaka, samo je sedam periodičnih vrsta (Magicicada). Od njih, tri imaju cikluse života od 17 godina, a četiri od 13 godina. Periodični cvrčci imaju mnogo duže životne cikluse od neperiodičnih, koje sazrevaju svakog leta i nalaze se širom sveta.

Naučnici sa Univerziteta u Konetiketu (UConn) mapirali su aktivnost rojeva u bazi podataka, koja pokazuje da će dvostruki roj početi da se pojavljuje krajem aprila 2024. godine i nastaviće se u narednih nekoliko nedelja.

Prve jedinke su se pojavile oko 25. aprila u Ilinoisu, Virdžiniji, Severnoj Karolini, Južnoj Karolini, Džordžiji, Alabami, Misisipiju, Tenesiju, Kanzasu i Misuriju, prema aplikaciji Cicada Safari, koja prati događaj.

- Milijarde, čak i bilioni će se pojaviti istovremeno u 17 država - rekao je Kris Simon, profesor na Odeljenju za ekologiju i evolutivnu biologiju na UConn-u i jedan od naučnika koji vode bazu podataka, za Live Science.

Iako će se pojaviti ogroman broj insekata, istovremena pojava Rojeva XIII i XIX verovatno neće mnogo razlikovati od drugih pojava periodičnih cvrčaka. To je zato što se većina njih neće pojaviti na istim lokacijama. Postoji samo mali šumski predel u Springfildu, Ilinois, gde bi ova dva roja mogla da se pojave istovremeno.

- Rojevi se neće značajno preklapati zbog geografskog rasprostranjenja - rekao je Džon Kuli, osnivač Projekta periodičnih cvrčaka i profesor na Odeljenju za ekologiju i evolutivnu biologiju na UConn-u, za Live Science. - Ali biće ih mnogo... baš kao što ima puno mrava, muva. Insekti dolaze u velikim brojevima.

Redak je događaj da se dva specifična periodična roja sa različitim ciklusima života pojave istovremeno i preklapaju se na istoj lokaciji.

- Istovremena pojava dva roja sa različitim ciklusima je retka, jer su ciklusi oba prosta broja - rekao je Kuli. -Bilo koji dati rojevi od 13 i 17 godina će se pojaviti zajedno samo jednom u svakih 13 x 17 = 221 godina.

Iako su geografski bliski, ova dva roja nisu istovremeno izletela 221 godinu, iako su mnogi drugi rojevi od 13 i 17 godina izleteli u istoj godini.

- 2015. godine se poslednji put pojavio roj od 13 godina sa rojem od 17 godina, kada su se Roj XXIII pojavio sa Rojem IV. Međutim, ova dva roja nisu bila geografski bliska - rekao je Simon za Live Science. - Slično tome, susedni Roj IV i Roj XIX pojavili su se i 1998. godine, ali opet, nisu bili blizu.

Prema naučnicima koji prate rojeve, mapa pojave pruža najbolje predviđanje gde će se pojaviti. Očekuje se da će Roj XIII izleteti na srednjem zapadu, uglavnom oko srednjeg severnog Illinoisa, Ohaja i Ajove. Roj XIX će pokriti delove Illinoisa, kao i širi geografski prostor na jugoistoku SAD-a, uključujući Luizijanu, Virdžiniju i Severnu Karolinu.

Dva roja verovatno neće mešati svoje populacije jer je ograničen preklapanje između njih. - Neće biti novog roja ili ciklusa - rekao je Simon. Čak i ako se dva roja mešaju, naučnici ne očekuju da će se mnogo toga dogoditi. - Čak i ako bi rojevi međusobno parili, potomstvo bi bilo neodvojivo od onih koje nisu hibridi - rekao je Simon.

Sarađujući sa naučnicima sa Univerziteta Kjoto i Univerziteta Šizuoka u Japanu, istraživači sa UConn-a pronašli su dokaze o obimnom mešanju između 13 i 17-godišnjih insekata istog porekla (isključujući Magicicada tredecim), ali nisu primetili nikakvu promenu između ciklusa života. Postoje četiri genetske linije periodičnih cvrčaka u rodu Magicicada: M. decula, M. cassini, M. decim i M. tredecim.

- Naučnici su ranije spekulisali da bi parenje između 13-godišnjih i 17-godišnjih periodičnih cvrčaka ne bi stvorilo srednji životni ciklus (npr. 15-godišnji); umesto toga, potomstvo bi bilo ili 13-godišnje ili 17-godišnje, ali ne i oba - rekao je Simon. - Još uvek vidimo samo 13 ili 17-godišnje primerke u prirodi. Da li je jedan životni ciklus dominantniji od drugog, nije poznato. I, važno je napomenuti, veoma je malo mesta gde se sadašnje 13-godišnje i 17-godišnje jedinke preklapaju.

Očekuje se da će dvostruki roj izgledati kao normalno pojavljivanje, sa ogromnim brojem insekata koji izleću iz zemlje uveče. Tokom prve nedelje pojave, biće viđene ujutru, sedeći na nižem rastinju nakon što se oslobode svoje spoljašnje ljušture, pre nego što se penju na drveće kako bi se parile i, konačno, kako bi ženke polagale jaja. Sveža grupa će se pojaviti sledećeg jutra dok se sve jedinke ne pojave.

Nakon što se popnu visoko u drveće, mužjaci će proizvoditi glasan zvuk za parenje, koristeći snažne organe poput "bubnjeva" kako bi privukli ženke. Zatim će ženke uzvratiti poziv u horu kliktanja koji se povećava u intenzitetu i glasnoći kako parenje napreduje.

- Izgledaće kao prilično normalna godina sa puno aktivnih, letećih odraslih jedinki tokom otprilike tri nedelje, zavisno o tome kako proleće prolazi, dok odrasli završavaju svoje aktivnosti parenja i polaganja jaja - rekao je Kuli. - Zatim će odrasli umreti, i stvari će se vratiti u normalu. Oko šest nedelja kasnije, jaja će se izleći, ali većina ljudi to neće primetiti, jer su mlade jedinke male i neupadljive.

Većina će umreti u roku od dve do šest nedelja nakon parenja, pri čemu će mnoge umreti u gomili prilikom izlaska iz zemlje. Nakon tri nedelje, većina insekata će biti visoko u drveću, a nakon mesec dana, biće veliki broj ženki koje će polagati jaja u drveću. Jaja će zatim pasti na niže tlo da se izlegu i kopaju pod zemljom.

- Izlazak iz zemlje nije bez rizika, jer će mnoge pojesti predator, dok bi druge mogle biti ubijene od strane drugih jedinki koje hodaju po njima dok je njihova spoljašnja ljuska još uvek meka - rekao je Simon. - Neki će preživeti da se popnu u više delove vegetacije i da se pare i polažu jaja.

Sledeća dvostruka pojava očekuje se 2037. godine, ali dva uključena roja (IX i XIX) neće biti susedni. Sledeći put kada će se ovo dogoditi sa susednim rojevima je 2076. godine, prema istraživačima sa UConn-a.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>