• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj brutalni kasapin nabija plen na bodljikavu žicu: Glavati svračak je neverovatan predator

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Glavati svračci mogu da ubiju plen koji je veći od njih samih ubadajući i tresući ga pre nabijanja na šiljak kako bi ga kasnije pojeli.

  • 0
Svračak Foto: Shutterstock/Ray Hennessy

Glavati svračak (Lanius ludovicianus) živi u Severnoj Americi i hrani se uglavnom beskičmenjacima, ali i malim kičmenjacima uključujući gmizavce, vodozemce, šišmiše i ptice. Ima nadimak „ptica kasapin“ zbog svoje prilično gadne prakse nabijanja plena na oštre grančice, trnove i bodljikavu žicu.

Ova mala ptica pevačica, koja može da savlada plen teži od nje same, čeka strpljivo na visokim pozicijama – ponekad koristeći telefonske žice – i traga za potencijalnim obrokom, piše Live Science.

Kad primeti žrtvu, sjuri se dole i ubija je pomoću kukastog kljuna kao kod ptica grabljivica – grizući je za vrat da bi je paralizovala. Studija iz 2018. je takođe otkrila da, u slučaju većeg plena, glavati svračak drži plen za vrat i trese ga tako jako da mu ošteti kičmeni stub, u suštini koristeći žrtvinu težinu protiv nje.

Glavati svračak zapravo nabija svoj plen na šiljak da bi ga sačuvao za kasnije. To takođe može biti način da mužjaci pokažu svoje lovačke sposobnosti ženkama.

Studija iz 1989. o srodnoj vrsti svračka u Izraelu otkrila je da se mužjakova ostava povećava uoči sezone parenja i da se mužjaci sa najvećim zalihama pare prvi i imaju veće potomstvo.

Druga studija je otkrila da nabijanje plena na šiljak može smanjiti toksičnost ulova. Vrlo toksični skakavac romalea guttata, na primer, izaziva davljenje, povraćanje i čak smrt kod nekih predatora.

Međutim, kad glavati svračak nabode insekta na šiljak i vrati se nekoliko dana kasnije – može da ga pojede bezbedno.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>