• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi put snimljen seksualni odnos grbavih kitova: Reč je o dva mužjaka, ali to nije najveće iznenađenje

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fotografi su kraj obala Mauija zabeležili kopulaciju ogromnih morskih sisara

  • 0
Grbavi kit Foto: Liudmila Yagovitina / Panthermedia / Profimedia

Grbavi kitovi najviše su proučavana vrsta kitova, ali je tek sada, po prvi put, fotografisan seksualni odnos ovih ogromnih morskih sisara. Posebno zanimljivo je to što je reč o seksualnom odnosu dva mužjaka, navela je Fondacija za pacifičke kitove (Pacific Whale Foundation). Situacija je dodatno specifična jer je jedan od kitova bio teško povređen i moguće je da nije bio voljan učesnik, navode naučnici.

- Kraj obale Mauija, na Havajima, 19. januara 2022. zabeležen je događaj bez presedana – kopulacija dva grbava kita. Iako je ovo izuzetno već samo po sebi, ova priča ima neočekivani preokret – reč je od dva mužjaka. Grbavi kitovi godinama su predmet fascinacije istraživača zbog složenog socijalnog ponašanja. Iako se detaljno proučavaju dcenijama, seksualno ponašanje ove vrste ostalo je misterija, čak i za stručnjake. Međutim, Fondacija za pacifičke kitove skoro je otkrila istorijsko otkriće – prvu dokumentovanu kopulaciju grbavih kitova – navodi se na sajtu Fondacije.

U studiji objavljenoj 27. februara, dodaju, navodi se da je ovo veliko otkriće.

- Stefani Stek, glavnu autorku studije, kontaktiralo je dvoje fotografa – Lajl Kaničfelld i Brendi Romano - za savet o jedinstvenom susretu koji su dokumentovali dok su rekreativno plovili brodom. Ove fotografije daju neverovatan uvid u privatne živote morskih sisara – navela je Fondacija.

Prvi snimak seksualnog odnosa grbavih kitova je seksualni odnos mužjaka, ali naučnici ne znaju da li su i koliko ovakvi odnosi česti.

Ako je razlog što seksualni odnosi grbavih kitova nisu viđeni je taj što vole da se udalje od ljudi, ovaj par je bio izuzetak, piše IFLScience. Oni su prišli brodu na kome su bili fotografi, pa kružili oko njega nekoliko puta tokom kopulacije.


- Tužno je, međutim, što je moguće da razlog nije što su u pitanju egzibicionisti, već da ova interakcija nije bila dobrovoljna. Jedan od kitova, označen kao kit A, bio je nezdravo mršav i zaražen parazitima nakon lomljenja vilice, najverovatnije nakon sudara s brodom – navodi IFLScience.

Kit B je, navode, u bazi kitova od 1993. godine, što znači da godine ne umanjuju seksualne sposobnosti kitova.

(Telegraf Nauka / IFLScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>