• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kitovi ubice ne napadaju brodove, već se igraju: Naučnici veruju da mlade orke to ponašanje uče od starijih

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dr Reno di Stefanis rekao je da ovo nije osveta brodovima, niti posledica klimatskih

  • 0
786581062 Orke oko brodova Credit: Michael S. Nolan / Alamy / Alamy / Profimedia

Čudna i opasan igra udaranja u male brodove sve je popularnije među orkama koje žive u blizini španske obale. Naučnici tvrde da je oko 20 iberijskih orki naučilo to ponašanje imitirajući starije pripadnike grupe, piše BBC. Veruje se da je trend interakcije i napada na manje brodove započeo par orki 2020. Naučnici su za BBC naveli da im se čini da se životinje igraju sa brodovima, a ne da su agresivni.

- To je samo igra. To nije osveta brodovima, nije posledica klimatskih promena, to je samo igra i to je to – rekao je dr Reno di Stefanis, naučnik koji radi na južnoj obali Španije.

On je predsednik pomorske organizacije Konzervacija, informacije i istraživanje kitova (CIRCE). Kako kaže, čini se da orke, poznate i kao kitovi ubice, igraju igru fokusirani na kormila brodova. Di Stefanis i njegove kolege satelitski prate orke u ovoj grupi koja ima manje 60 životinja i kritično je ugrožena. Španska vlada koristi mape kretanja da obaveštava mornare kako da izbegnu ove morske sisare, koji love tune kraj obala Španije i Portugala i u Gibraltarskom moreuzu.

Francuski mornar Lu Lombardi imao je susret sa ovim orkama u Gibraltarskom moreuzu u julu. On i njegova posada mogli su samo da gledaju kako pet orki gura i udara njihov brod punih 80 minuta, napadajući kormilo sve dok se nije raspalo.

Za BBC kaže da su sada u luci Barbate u Španiji i da čekaju oporavku broda kako bi se vratili u vodu, ali naglašava da je napad više delovao kao igra nego kao napad.

- Unutar kormila bilo je pene koja je odlazila u vodu, a orke su je gurale nosem kao da je igračka. Imao sam utisak da uče jedni druge. Bila su tu dva mladunčeta i jedna starija orka koja bi im pokazala šta da rade, a onda gledala kako mladunčad to rade – rekao je Lombardi.

Kitovi ubice su poznati kao veoma društveni sisari. Jedna od vrsta snimljena je kako se igra sa morskom travom i ribarskom opremom, dok je jedna grupa u Pacifiku imala praksu da jedno vreme nosi mrtve losose oko glave.

Korišćenje kormila kao igračke je novo, ali je ono zasad ograničeno na ovu iberijsku grupu orki, ali čini se da mladunci imitiraju starije. Naučnici su pregledali snimke incidenata i uspeli su da identifikuju neke od životinja.

- Odrasle orke jasno ciljaju kormilo i samo kormilo, ali mladunčad priđu, ispitaju ceo brod, udalje se pa ponovo približe. To je veoma drugačije ponašanje – rekla je Monika Gonzales, biolog organizacije Orka Iberika.

780554708 Jedno od uništenih kormila Credit: JORGE GUERRERO / AFP / Profimedia
Veliki, inteligentni i sada problematični morski sisari izazvali su zabunu i među pomorcima i među naučnicima na ovom delu Atlantskog okeana. Postoji teorija da je sve započelo tako što je brod povredio jednu ženku, pa je ona počela da se sveti sličnim brodovima, a onda se ponašanje proširilo.

Di Stefanis, koji proučava morske sisare od 1996, nada se da će praćenjem orki pomoći mornarima da na vreme vide koje životinje treba da izbegavaju.

- Imajju naviku da ostanu na istom mestu 2 ili 3 sata, jer tragaju za tunom. Zato je zvaničan savet španske vlade da se u slučaju susreta sa orkama ne straje, već da brodovi napuste taj deo što pre mogu – rekao je on.

To je u suprotnosti sa prošlogodišnjim savetom portugalske vlade, koja je predlagala brodovima da stanu kada vide orke.

- Važno je da se kormilo ne dira, da se ne radi ništa, da se ne viče. Orkama će to postati dosadno i otići će dalje – rekla je Monika Gomez.

Dr Luk Rendel, stručnjak za morske sisare sa Univerziteta Sent Endrjuz, nije optimista i ne misli da će jednostavno brodovi moći da se udalje od orki.

- To je rizik koji može da eskalira i da dovede do toga da mornari preuzmu stvari u svoje ruke. Ako želimo da ovakvo ponašanje prestane, moramo da sklonimo brodove iz tog okruženja. To je radikalan korak za našu vrstu, ali moraćemo da se suzdržavamo zbog drugih – rekao je on za BBC.

Nuria Riera, umetnica i volonter organizacije za posmatranje kitova Firmm, kaže da jezik koji se koristi u opisima onog što se dešava nije fer.

- Naučnici ne znaju zašto orke to rade, a čitamo o orkama kako napadaju, to je agresivan jezik. Moramo da shvatimo da smo mi ti koji su došli u njihov dom – rekla je ona za BBC.

(Telegraf Nauka/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>