• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Industrija piva je ključ za čišćenje vode od teških metala: Tajna je u pivskom kvascu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživači osmislili hidrogel kapsule sa kvascem koje mogu da uklone olovo iz vode

  • 0
Pivo Foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

Industrija piva svake godine stvara i baca hiljade tona pivskog kvasca. Naučnici sa Instituta tehnologije Masačusetsa (MIT) i Džordžija teka smislili su način da taj kvasac iskoriste za upijanje olova iz zagađene vode.

Kroz proces nazvan biosorpcija, kvasac možže brzo da apsorbuje određene količine olova i drugih teških metala iz vode. Istraživali su pokazali da mogu da upakuju pivski kvasac u hidrogel kapsule da naprave filter koji uklanja olovo iz vode. Kada je voda spremna za piće, te kapsule je veoma lako ukloniti, prenosi Phys.org.

- Imamo hidrogel koji okružuje slobodan kvasac u centru. Dovoljno je propustan da voda može da prođe, reaguje sa kvascem kao da se slobodno kreće i da onda izađe iz hidrogela čista. Činjenica da je kvasac biološki i beningni proizvod, kao i da je biorazgradiv daje mu značajnu prednost nad drugim, tradicionalnim tehnologijama – rekla je Patriša Dtathatu, nekadašnji postdoktorand MIT, sada istraživač i profesor Džordžija teka.

Istraživači veruju da bi ovaj proces mogao da se koristi kako za vodu sa česme u domaćinstvima, tako i za velike količine vode u industriji.

Naučnici sada ispituju strategije za recikliranje i zamenu kvasca kada se iskoristi, pa pokušavaju da proračunaju koliko često to treba da se dešava.

(Telegraf Nauka / Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>