• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pretvara ih u zombije u sumrak i u svitanje: Parazit menja ponašanje žrtava, pa gine za druge

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Naučnici Univerziteta u Kopenhagenu veruju da su otkrili „zombi okidač“ koji omogućuje da Dikrocelium dendritikum kontroliše mrave

  • 2
Mrav, makro Foto: Libor Vrska / Alamy / Alamy / Profimedia

Parazit Dikrocelium dendritikum (Dicrocoelium dendriticum) preuzima kontrolu nad mozgom mrava i tera ih da se penju i čvrsto drže za vrh vlati trave kako bi ih pojele stoka ili jeleni. Ovaj parazit ima izvanredan životni ciklus tokom kojeg ide od puževa i mrava do biljojeda koji se hrane travom. Istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu (UCPH) u Danskoj konačno su otkrili nešto malo više o tome kako radi ovaj mali parazit, navodi se u saopštenju UCPH. Ovim otkrićima povećava se znanje o parazitima, koji su možda najrašireniji organizmi na zemlji, navode oni.

Za mrave koji su zaraženi ovim parazitom može biti neverovatno da se penju na vrh vlati trave gde ih gutaju biljojedi, ali je to njihova realnost. I tog kretanja nisu svesni jer Dikrocelium dendritikum preuzima kontrolu nad njihovim mozgom.

Istraživači sa Odeljenja za nauke o biljkama i životnoj sredini Univerziteta u Kopenhagenu otkrili su da je način na koji parazit to uspeva još lukaviji nego što se mislilo.

- Teranje mrava da se penju visoko na travu da bi ih stoka ili jeleni pojeli tokom sumraka i svitanja, a onda spuštanje na zemlju tokom drugih delova dana kako bi se izbegli smrtonosni zraci sunca je veoma pametno. Naše otkriće pokazuje da su ovi paraziti mnogo sofisticiraniji nego što se mislilo – rekao je profesor Brajan Lund Fredensborg, koji je sproveo istraživanje sa svojim bivšim studentom, a sada doktorandom Univerziteta Vageningen u Holandiji Simonom Nordstrand Gaske.

Studija je upravo objavljena u žurnalu Behavioral Ecology.

Istraživači su obeležili nekolko stotina zaraženih mrava i pratili njihovo ponašanje.

- Bilo je potrebno dosta spretnosti da se zalepe boje i brojevi na zadnji deo mrava, ali nam je to dozvolilo da ih pratimo tokom dužeg perioda – rekao je Brajan Lund Fredensborg.

Oni su zatim pratili ponašanje zaraženih mrava u zavisnosti od svetlosti, vlažnosti, vremena i temperature. Bilo je jasno da sve to ima uticaj na ponašanje mrava. Kada je temperatura niža, oni su se peli na vrh vlati trave, a kad je skakala spuštali su se.

- Otkrili smo jasnu vezu između temperature i ponašanja mrava. Šalili smo se da smo našli zombi okidač – rekao je Brajan Lund Fredensborg.

Kada ovaj parazit zarazi mrava, nekoliko stotina njih napada telo mrava, ali samo jedan stiže do mozga. Ostatak se krije u abdomenu.

- Može se desiti da u abdomenu čekaju stotine parazita kako bi ih mrav preneo do sledećeg domaćina. Obmotani su kapsulom koja ih štiti od stomačne kiseline domaćina, a parazit koji je preuzeo kontrolu nad mravom umire. Moglo bi se reći da se žrtvuje za druge - rekao je Brajan Lund Fredensborg.

Životinje koje napadne Dikrocelium dendritikum pate od oboljenja jetre.

- Istorijski gledano, malo su paraziti bili u žiži naučnika iako postoje naučni izvori koji tvrde da su oni najrašireniji oblik života. Razlog za to je što ih je teško ispitivati. Uprkos tome, oni su važan deo biodiverziteta jer menjaju ponašanje domaćina i mogu da odlučuju šta će ko da jede - rekao je Brajan Lund Fredensborg.

Životni ciklus parazita

ZOMBI MRAV: Parazit Dikrocelium dendritikum ulazi u mozak mrava i menja njegovo ponašanje kako bi ga naterao da se popne na vrh vlati trave gde će ga pojesti sledeći domaćin – krava, ovca jelen ili neki drugi biljojed. Gomila parazita sakrivena je u abdomenu mrava.

BILJOJEDI: Kada se životinje koje pasu travu zaraze, parazit iz mozga mrava umire, a gomila njih iz abdomena ulazi u jetru novih domaćina. Tu sisaju krv i razvijaju odrasle jedinke koje počinju da ležu jaja. Ta jajašca se luče dalje kroz fekalije.

PUŽEVI: Kada jajašca parazita završe u fekalijama, na zemlji čekaju da ih pokupi puž. U puževima jajašca se razvijaju u parazite koji se razmnožavaju do nekoliko hiljada.

LJIGAVE LOPTICE: Da bi izašli iz puža, paraziti ga teraju da kašlje i izbacuje ljigave ili mukozne loptice, koje privlače mrave koji ih jedu i tako im paraziti ulaze u telo.

(Telegraf Nauka/UCPH)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😷😷😷😷😷

    19. septembar 2023. | 17:00

    Znaci paraziti zive vecno, to je ono nase “ zivis ko parazit” sto znaci ne radis nista a zivis!

  • Видоје

    21. septembar 2023. | 09:32

    Постоје паразити који утичу и на људско понашање а о њима се врло мало пише !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>