• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Malo je verovatno da će potpuno akvatični sisari evoluirati u terestrijalna stvorenja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trio naučnika, dva sa Friburskog univeziteta i jedan sa Švajcarskog instituta za bioinformatiku, zaključili su da je malo verovatno da će potpuno akvatični sisari, poput kitova i morskih svinja evoluirati u kopnene životinje.

  • 1

Oni su u svojoj studiji izveli filogenetsku analizu više od 5.000 vrsta sisara.

Prethodno istraživanje je pokazalo da je život počeo u vodi i sazreo u okeanu. Zatim, pre 350-400 miliona godina, neka stvorenja su počela da koriste svoja peraja da se kreću po zemlji. Vremenom su se ti organi promenili u cilju prilagođavanja životu na kopnu, na kraju omogućavajući nekim stvorenjima da postanu potpuno terestrijalna.

Međutim, onda se nešto čudno desilo pre otprilike 250 miliona godina. Neka od tih kopnenih stvorenja počela su da se vraćaju nazad u more i vremenom su razvila sredstva da žive tamo. U novom poduhvatu, istraživači su se pitali da li bi moglo biti moguće da vrste koje su se vratile u more ikad evoluiraju nazad u kopnene životinje, piše Phys.org.

Studija je sadržala podelu hiljada vrsta u četiri glavne grupe sisara; one koje žive samo na kopnu, kopnene životinje sa nekim akvatičkim sposobnostima, morske životinje sa nekim terestrijalnim sposobnostima i one koje žive samo u moru.

Naučnici su zatim analizirali odnose između vrsta na različitim granama evolucije koje su imale zajedničko poreklo. Upoređujući njihove osobine, mogli su da vide da je verovatnoća da bilo koje potpuno morsko stvorenje evoluira kako bi živelo na kopnu skoro jednaka nuli.

Pažljivije posmatrajući, istraživači su otkrili da izgleda postoji prag koji, kad se jednom pređe, sprečava neku morsku vrstu da evoluira nazad u terestrijalnu vrstu. Oni kažu da kad kopnene životinje odu u more, one prolaze kroz značajne fizičke promene, kao što je povećanje veličine, što pomaže održavanju toplote u hladnoj vodi. Takođe primećuju da su životinje koje su se vratile u more uglavnom postale mesožderi.

Studija je uključivala samo sisare, tako da razlike mogu postojati za druge tipove stvorenja.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    19. jul 2023. | 20:09

    Izgleda da su delfini malo požurili sa tim. Pa se kolektivno nasukaju...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>