• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Imao je 340 tona i sitne ruke i noge: Da li je ovaj drevni kit bio najteža životinja koja je ikad postojala?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici su iskopali 13 pršljenova, 4 rebra i deo karlične kosti izumrle vrste kitova nazvane Perucetus colossus

  • 0
Perucetus colossus Ovako je najverovatnije izgledao Perucetus colossus Credit: Alberto GENNARI / AFP / Profimedia

Kolosalna drevna vrsta kitova, koja je živela pre oko 39 miliona godina, bila je vrsta pravih superteškaša, skoro duplo su bili teži od plavog kita i verovatno bi mogli da se smatraju najtežom životinjom koja je ikad postojala, piše LiveScience.

Tek opisana vrsta basilosaurida, porodice izumrlih kitova, nazvana je Perucetus colossus, a procenjuje se da je imala telesnu masu između 85.000 i 340.000 kilograma. Veruje se da je bila duga oko 20 metara, navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu Nature.

Paleontolozi su otkrili prve delimične ostatke skeleta džinovskog morskog sisara pre 30 godina u južnom Peruu. Od tada su iskopali i 13 pršljenova, četiri rebra i deo karlične kosti, navodi se u saopštenju.

- Jedan od mojih koautora tragao je za fosilima u pustinji u Peruu i video je ogromne kosti. Iskopavanje fosila zahtevalo je dosta vremena samo zbog veličine. Svaki pršljen bio je težak oko 150 kilograma – rekao je za LiveScience Ilaj Amson, paleontolog i kurator Štutgardskog Državnog muzeja prirodne istorije u Štutgardu i glavni autor studije.

Istraživači procenjuju veličinu Perucetus colossus koristeći ograničen broj iskopanih kostiju jer je veći deo tela propao tokom vremena, uključujući i svo meko tkivo. Međutim, kosti koje su iskopane su veoma guste, što znači da su i veoma teške. Tim veruje da je meko tkivo bilo mnogo lakše od kostiju da bi mogao da bude pokretan. Zbog toga je imao veoma čudan izgled. Naučnici ga povezuju za lamantinima, ali sa malenom glavom, mnogo većim telom i sitnim rukama i nogama.

- Možda je izgledao još čudnije nego što mislimo. Kada je reč o težini, P. colossus bio je veći od plavog kita, ali je ukupna dužina bila manja, oko 20 metara. Teško je proceniti koliko je masnoće i mekog tkiva okruživalo skelet, pa smo imali veoma konzervativan pristup u procenama – rekao je Amson.

Perucetus colossus Ostaci izumrle vrste kita Credit: Carlos Garcia Granthon / Zuma Press / Profimedia
Džeremi Goldbogen, profesor na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji, koji nije učestvovao u studiji, za LiveScience je rekao da proučavanje P. colossusa daje novi pogled na evoluciju morskih sisara.

- Opisana vrsta je bila velika, sa veoma teškim skeletom. Da li je bila veća od plavog kita? Možda jeste, možda nije. Važnije je pitanje kada u i zašto cele grupe morskih sisara postale tako velike – rekao je on.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>