• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Monumentalna promena u razumevanju evolucione istorije kitova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon otkrića fosila kita koji je najveća evidentirana životinja, istraživači u Egiptu su najavili iskopavanje jednog od najmanjih ranih kitova poznatih nauci. Pronalazak je takođe najstariji potpuno akvatičan kit pronađen u Africi.

  • 0

Sa procenjenom telesnom težinom od 187 kilograma i dužinom od 2,5 metara, novodokumentovana vrsta je uporediva sa savremenim kljunastim delfinom, piše CNN.

Tutcetus rayanensis je pripadnik izumrle porodice ranih kitova poznate kao basilosauridae – prve široko rasprostranjene grupe koja je postala potpuno akvatična. Štaviše, mali primerak je takođe mnogo stariji nego drugi bazilosauridi eocenske epohe.

Eocenska epoha je trajala od pre oko 55,8 miliona godina do pre oko 33,9 miliona godina, a fosil je star oko 41 milion godina. Ostaci uključuju nepotpunu lobanju sa vilicom, podjezični aparat ili kosti u osnovi jezika, i gornje pršljenove male nepotpuno odrasle jedinke u krečnjaku.

Otkriće tog fosila dovelo je do ustanovljavanja novog roda u porodici bazilosaurida. Tuctetus je nazvan po faraonu Tutankamonu, koji je umro kad je imao 18 godina, i po latinskoj reči za kita – cetus.

„Otkriće novog bazilosauridskog kita Tutcetus rayanensis napravilo je značajnu promenu u našem razumevanju života kitova tokom eocenske epohe“, rekao je Mohamed Antar, paleontolog u Centru za paleontologiju kičmenjaka na Mansurskom univerzitetu u Egiptu.

Za razliku od ranijih otkrića bazilosaurida, postoje pokazatelji da su, uprkos relativno maloj veličini, ovaj nepotpuno odrasli T. rayanensis i, sasvim verovatno, drugi bazilosauridi rasli brzo. „Možda su prolazili kroz brže razvojne procese nego što se ranije mislilo, što ukazuje na raznovrsne strategije rasta u toj grupi“, kaže Antar.

„To otkriće pomaže da se razjasne delovi evolucionog drveta i potiskuje neke promene za koje smo mislili da su se dešavale“, rekao je paleobiolog Nikolas Pjenson, kustos za fosile morskih sisara u Nacionalnom muzeju istorije prirode Smitsonijan u Vašingtonu.

Pored toga, T. rayanensis se razlikuje od drugih bazilosaurida po tome što novootkriveni kit nije zamenio svoj prvi pretkutnjak. „Ovaj novi uvid dodaje drugu dimenziju našem shvatanju bazilosaurida i njihovih evolucionih adaptacija na različite ekološke pritiske“, kaže Antar.

Kitovi u pustinji

Fosil kita je otkriven u oblasti Vadi el Rajan, 40 kilometara severoistočno od lokacije sa spiska svetske baštine Vadi al Hitan (Dolina kitova) u Zapadnoj pustinji Egipta. Ta oblast je jedna od najbogatijih na svetu kad je reč o fosilima kitova.

Dok paleontolozi nastavljaju rad u oblasti Vadi el Rajan, postoji dobra šansa da će pronaći još ranije potpuno akvatične kitove. „Naša filogenetska analiza sugeriše da se tranzicija do potpuno akvatičnog životnog stila verovatno odigrala nekoliko miliona godina ranije od doba Tutcetusa, ali još nemamo nikakva fosilna svedočanstva koja konkluzivno dokumentuju ove ranije oblike“, rekao je Erik Sejfert, profesor i načelnik integrativne anatomske nauke na Univerzitetu Južne Kalifornije.

Egipatski tim istraživača

Ova studija takođe promoviše Egipat na polju paleontologije i nauke uopšte. „Ovo otkriće predstavlja značajan pomak za egipatsku i afričku paleontologiju. Tutcetus rayanensis je druga vrsta kitova, posle Phiomicetus anubis, koju su otkrili, opisali i imenovali egipatski paleontolozi“, kaže Antar.

Ovaj događaj predstavlja veliku promenu u odnosu na paleontološku parksu prošlih decenija. „Mislim da je najvažnija stvar to koliko je specijalno što imamo egipatski vođenu nauku iz Egipta o egipatskim fosilima. To istorijski nije bilo tako“, rekao je morski paleobiolog Karlos Maurisio Peredo, docent za biološke nauke na Univerzitetu Majami u Oksfordu u Ohaju.

(Telegraf Nauka/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>