• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Teksaški institut za srce i BiVACOR izveli prvu implantaciju veštačkog srca kod ljudi

A. G.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon ove prve implantacije koja je završena u medicinskom centru Bejlor Sent Luk u Teksaškom medicinskom centru, još četiri pacijenta će biti uključena u studiju

  • 0
operacija, operaciona sala Foto: Shutterstock

Teksaški institut za srce (THI) i BiVACOR, kompanija za medicinske uređaje, objavili su da su u četvrtak izveli uspešnu prvu implantaciju BiVACOR veštačkog srca (TAH) kod ljudi u okviru Rane studije izvodljivosti (EFS) Američke administracije za hranu i lekove (FDA) objavljene 9. jula 2024. godine.

BiVACOR-ov TAH je biventrikularna rotirajuća pumpa za krv od titanijuma sa jednim pokretnim delom koji koristi magnetno levitirani rotor koji pumpa krv i zamenjuje obe komore srca, naveo je na sajtu Teksaški institut za srce.

Prva klinička studija na ljudima ima za cilj da proceni bezbednost i performanse BiVACOR TAH-a kao rešenja za pacijente koji čekaju na transplantaciju sa teškom biventrikularnom srčanom insuficijencijom ili univentrikularnom srčanom insuficijencijom kod kojih se ne preporučuje podrška leve komore.

Nakon ove prve implantacije koja je završena u medicinskom centru Bejlor Sent Luk u Teksaškom medicinskom centru, još četiri pacijenta će biti uključena u studiju.

"Tekaški institut za srce je oduševljen revolucionarnom prvom implantacijom BiVACOR-ovog TAH-a. Sa srčanom insuficijencijom koja ostaje vodeći uzrok smrtnosti na globalnom nivou, BiVACOR TAH nudi nadu bezbrojnim pacijentima koji čekaju na transplantaciju srca", rekao je dr Džozef Rodžers, predsednik i izvršni direktor Teksaškog instituta za srce.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Jedinica Vojske Srbije spremna za učešće u mirovnoj operaciji u Libanu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>