• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto polna isključivost u laboratorijama znači da su žene gubitnici u istraživanju o starenju

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U laboratorijama širom sveta, kavezi su puni miševa koji imaju upadljivu sličnost – svi su mužjaci.

  • 0
Starica, starija žena, baka Foto: Shutterstock

Produženje ljudskog životnog veka je posao od više milijardi funti i smatra se najfascinantnijim naučnim izazovom u modernoj istoriji. Mađutim, ako lek za produženje života ikad bude pronađen, jedno se čini sigurnim: veoma je malo verovatno da će imati dejstvo na žene – i gotovo nezamislivo da će imati dejstvo na majke, piše Guardian.

Razlog je to što su svi laboratorijski miševi mužjaci. Polne razlike među glodarima su velike, a razlike između seksualno nevinih ženki i majki su još veće, kaže biolog Stiven Austad.

Zanemarivanje tih razlika znači da bi lek koji je testiran samo na muškim miševima imao „krajnje malu verovatnoću“ da deluje na žene, a bilo bi „manje-više sasvim slučajno“ ako bi delovao na žene koje su rađale.

Oko 75% lekova koji produžavaju životni vek miševa deluje samo na mužjake. Lekovi su razvijeni na muškim miševima i kasno testirani na oba pola, samo da bi se otkrilo da kod ženki nema efekta.

Iako istraživači znaju da ženski miševi reaguju drugačije na lekove nego muški, nije bilo studija o posebnim intervencijama koje bi mogle pomoći ženama da žive zdravije i duže.

Otrežnjujući primer je iz 1993, kad su objavljeni prvi radovi o dijetama sa niskim nivoom metionina. Rezultati su bili zapanjujući: takva ishrana je produžavala život pacova više od 40%.

Bilo je potrebno 12 godina da se uvidi da su pacovi u svim studijama bili isključivo muški i da bi možda bilo dobro izvesti testiranje i na ženskim. Pokazalo se da je ishrana koja produžava život mužjaka izazvala ranu smrt jednog broja ženki.

Muško telo je osnova biologije tokom proteklih 100 godina i ako ne izučavate ženska tela – nećete nikad ništa naučiti o njima, kaže Dženifer Gerison iz Instituta Bak za proučavanje starenja.

Ona kritikuje praktično sva istraživanja o dugovečnosti zato što je čak i nekoliko studija sa seksualno nevinim ženkama miševa ignorisalo periode kad su bile u reproduktivnom ciklusu, što se mora uzeti u obzir pošto se ženska fiziologija tada značajno razlikuje.

Još jedan problem je što su u izuzetno retkim slučajevima izučavanja ženskih miševa specijalno birane ženke koje nikad nisu rađale, čime su zanemareni brojni i trajni efekti rođenja na žensku fiziologiju.

Jedan od razloga zašto nema više napretka u produžavanju ženske zdrave dugovečnosti jeste nezainteresovabnost istraživača za to pitanje, rekao je Austad, osnivač i direktor Centra za izvrsnost u osnovnoj biologiji starenja na Univerzitetu Alabame u Birmingemu.

On kaže da se više mora uložiti u razumevanje polnih razlika „kako bismo razvili lekove korisne za oba pola. Žene zaslužuju da budu shvaćene ozbiljno. Nauka zaista mora da se promeni da bi to ostvarila“.

(Telegraf Nauka/Guardian)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>