
Ovih 7 veštačkih zaslađivača ima zastrašujući uticaj na mozak
Sedam veštačkih zaslađivača ima neočekivane posledice po dugoročno zdravlje mozga. To je pokazala studija objavljena u Neurology, medicinskog žurnala Američke akademije za neurologiju.
Istraživači su ispitali 12.772 odrasle osobe iz Brazila, prosečne starosti 52 godine. Pratili su ih u proseku 8 godina i otkrili su da oni koji su konzumirali najveće količine ovih zaslađivača iskusili najbrži pad kognitivnih sposobnosti. Problem je bio još veći kod osoba sa dijabetesom, piše ScienceDaily.
- Niskokalorijski i bezkalorijski zaslađivači se često smatraju zdravom alternativom šećeru, međutim, naši nalazi sugerišu da određeni zaslađivači mogu imati negativne efekte na zdravlje mozga tokom vremena - izjavila je autorka studije dr Klaudija Kimie Suemoto sa Univerziteta u Sao Paulu u Brazilu.
Veštački zaslađivači ispitani u studiji bili su:
- aspartam,
- saharin,
- acesulfam-K,
- eritritol,
- ksilitol,
- sorbitol
- i tagatoza.
Oni se uglavnom nalaze u ultra-prerađenim namirnicama kao što su aromatizovane vode, gazirana pića, energetski napici, jogurti i niskokalorijski dezerti. Neki se takođe koriste kao samostalni zaslađivači.
Iako je studija pokazala vezu između upotrebe veštačkih zaslađivača i kognitivnog pada, naglašava se, nije dokazala da su oni uzrok.
Kognitivni testovi tokom studije
Na početku studije, učesnici su popunjavali upitnike o ishrani, detaljno navodeći šta su jeli i pili tokom protekle godine. Istraživači su ih podelili u tri grupe na osnovu ukupne količine veštačkih zaslađivača koje su konzumirali. Grupa sa najmanjim unosom konzumirala je u proseku 20 miligrama dnevno (mg/dan), a grupa sa najvećim unosom u proseku 191 mg/dan. Kada je reč o aspartamu, ova najveća količina zaslađivača je ekvivalentna jednoj limenci dijetalnog gaziranog pića.
Učesnicima su davani kognitivni testovi na početku, sredini i kraju studije kako bi se pratile njihove memorijske, jezičke i kognitivne veštine tokom vremena. Testovi su procenjivali oblasti kao što su verbalna fluentnost, radna memorija, prisećanje reči i brzina obrade podataka.

Nakon prilagođavanja za faktore kao što su starost, pol, visok krvni pritisak i kardiovaskularne bolesti, istraživači su otkrili da su osobe koje su konzumirale najveću količinu zaslađivača pokazale brži pad opštih kognitivnih i memorijskih veština od onih koji su konzumirali najmanju količinu, sa padom koji je bio 62% brži. To je ekvivalentno starenju od oko 1,6 godina. Oni u srednjoj grupi imali su pad koji je bio 35% brži od najniže grupe, što je ekvivalentno starenju od oko 1,3 godine.
Dijabetes i kognitivni pad
Kada su istraživači analizirali rezultate po starosnim grupama, otkrili su da su osobe mlađe od 60 godina koje su konzumirale najveće količine zaslađivača pokazale brži pad verbalne fluentnosti i opšte kognicije u poređenju sa onima koji su konzumirali najmanje količine. Nisu pronašli vezu kod osoba starijih od 60 godina. Takođe su otkrili da je veza sa bržim kognitivnim padom bila jača kod učesnika sa dijabetesom nego kod onih bez dijabetesa.
Kada se posmatraju pojedinačni zaslađivači, konzumiranje aspartama, saharina, acesulfama-K, eritritola, sorbitola i ksilitola bilo je povezano sa bržim padom opšte kognicije, posebno memorije. Nisu pronašli vezu između konzumiranja tagatoze i kognitivnog pada.

- Iako smo pronašli vezu sa kognitivnim padom kod sredovečnih osoba i sa dijabetesom i bez njega, osobe sa dijabetesom češće koriste veštačke zaslađivače kao zamenu za šećer. Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdili naši nalazi i da bi se ispitalo da li druge alternative rafinisanom šećeru, kao što su sos od jabuka, med, javorov sirup ili kokosov šećer, mogu biti efikasne alternative - rekla je Suemoto.
Kako se navodi, ograničenje studije bilo je to što nisu uključeni svi veštački zaslađivači. Takođe, podatke o ishrani su prijavljivali sami učesnici, koji se možda nisu tačno sećali svega što su jeli.
(Telegraf Nauka/ScienceDaily)
Video: Razgovor sa Gregom Gejdžom, čovekom koji zna kako naš mozak radi
Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.