• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za samo 8 nedelja poboljšali su kondiciju za 11,5 odsto: Potvrđeno da sportske sposobnosti zavise od genetike

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici Univerziteta u Eseksu ispitivali odnos genetskih varijacija i atletskih performansi

  • 0
Trčanje, ljudi koji trče, trka Foto: Shutterstock

Genetika igra veliku ulogu u sportskim sposobnostima kod ljudi, kao i u odgovoru njihovog tela na trening, pokazala je nova studija naučnika sa Univerziteta u Eseksu. Glavni autor studije Henri Čang rekao je da je ovim pokazano da je DNK to što pravi razliku dokle pojedinac može da gura svoje telo i testira njegova ograničenja, piše BBC.

Kako se navodi, manje od 31 odsto ispitanika imalo je jedinstvene gene da iskoristi trening na najbolji mogući način. Najbolji sportisti imali su kombinaciju 19 ključnih varijanti gena povezanih sa performansama tokom trčanja. Studija je pokazala da su se oni sa pravim genetskim rasporedom popravili 11,5 odsto tokom 8 nedelja treninga izdržljivosti. Oni bez ključnih varijanti gena, poznatih kao jednonukleotidni polimorfizam, pokazivali su malo ili nimalo napretka iako su bili uključeni u potpuno isti trening. Naučnici Univerziteta u Eseksu naveli su da je ovo prvi put da su svi ti ključni markeri uspeha izlistani zajedno i proučeni.

- Ova studija potvrđuje činjenicu da genetika igra glavnu ulogu u atletskim performansama i odgovoru nečijeg tela na trening. Bez obzira na to da li ste elitni takmičar ili trčite iz zabave, vaš DNK je to što pravi pravu razliku u tome koliko možete da testirate svoje telo. Ali to nisu loše vesti za one kojima nedostaju markeri. Važno je trenirati i biti aktivan. Ne znači ništa ako neko ima gene skrivene u telu, ali ne živi aktivnim životom i ne koristi ih. Kao što kažu, naporan rad je uvek važniji od talenta ako talentovani ne rade vredno – rekao je dr Čang.

U okviru studije, sprovođeni su laboratorijski i terenski testovi na kojima su muškarci i žene stari između 20 i 40 godina praćeni dva meseca. Koristio je Kuperov test da meri sposobnosti ustavnovi nečiju fizičku sposobnost, što su isti testovi koje koristi britanska vojska. Ispitanici su morali da trče što su brže mogli tokom 12 minuta i to tokom 8 nedelja.

Od hiljade analiziranih gena, svi najuspešniji sportisti imali su iste varijante povezane sa genom ACTN3, koji je povezan sa sposobnošću prilagođavanja, brzinom i snagom, kao i manjom sklonošću ka povredama.

(Telegraf Nauka/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>