• 5

Vreme čitanja: oko 3 min.

Napravljen od bronze, štitio je celu glavu i vrat hoplita: Šlem grčkih ratnika otkriven na ruskom poluostrvu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Arheolozi otkrili su grob hoplita sa šlemom korintskog tipa. Reč je o zaštiti kakvu su nosili grčki junaci poput Leonide i Perikla, a i boginja Atina je predstavljana sa ovakvim šlemom na glavi

  • 5

Na Tamanskom poluostrvu, u zapadnoj Rusiji, otkriven je grob datiran na peti vek pre nove ere u kome je pored ljudskih ostataka pronađen i korintski šlem, piše Greek reporter. Napravljen od bronze, korintski šlem štitio je celu glavu i vrat, imao je proreze za oči i usta, izražene pokrove za obraze (paragnatide) i zakrivljeni produžetak koji je štitio leđni deo vrata. Šlem je bio obložen sa unutrašnje strane tkaninom ili kožom kako bi zaštitio glavu ratnika.

Ovakvi šlemovi su bili osnovni deo opreme na daleko poznatih grčkih hoplita, teške pešadije koja je činila jedinice poznate kao falange. Korintski šlem je dobio naziv po antičkom grčkom polisu Korintu gde je i nastao. Korišćeni su kroz celu istoriju antičke Grčke, od 6. do 1. veka pre naše ere kada su počeli da gube na značaju.

Šlem otkriven u grobnici u Rusiji je očekivano korodirao i mestimično je polomljen, ali bez obzira na to, otkriće je neverovatno važno za istoriju. Ovaj šlem je jedini ovakav artefakt pronađen na području jugozapadne Rusije, severno od Crnog mora.

Kako se ovaj korintski šlem našao tako daleko od Grčke?

U 8. veku pre nove ere Helada je izašla iz „mračnog“ i ušla u arhajsko doba, u kojem će doživeti svoj privredni i kulturni napredak. Prenaseljenost je dovela do manjka obradive zemlje što je prinudilo Helene da potraže bolje uslove za život u udaljenim krajevima. Ovaj talas kolonizacije je imao za cilj trajno naseljavanje na obalama Sredozemnog i Crnog mora.

Ujedinjavanjem grčkih kolonija koje su na severnim obalama Crnog mora postojale od 7. veka p. n. e, a dva veka kasnije mešanjem grčkih kolonista sa skitskim i sarmatskim autohtonim stanovništvom nastala je Bosforska kraljevina, jedna od najbogatijih na ovom području.

Kraljevstvo Bosfora je uspostavljeno u 5. veku pre naše ere oko Kerčkog moreuza i Tamanskog poluostrva i predstavljalo je prosperitetnu državu koja je trajala skoro hiljadu godina. U doba Rimljana je ostala najduže rimski vazal. Poslednji pisani tragovi o njoj se gube u 5. veku naše ere. To je bila prava helenistička država koja je inkoorporirala kulturu okolnih nomadskih naroda poput Skita i Sarmata, koji su pored Grka činili veliki deo stanovništva. Kultura i trgovina su cvetali između ovih naroda.

Nekoliko grčkih kolonija je postojalo u regionu koje su formirane od kraja sedmog veka pre nove ere i trajale su do sredine 4. veka pre nove ere.

Grci su osnovali velike gradove na severnoj obali Crnog mora. Glavni su bili Olbia, na ušću Dnjepra, Pantikapaion, današnji Kerč, i Kersonese, današnji Sevastopolj. Još jedno od drevnih grčkih naselja je bilo Fanagoria na tamanskom poluostrvu na zapadu Krima.

Arheolozi sa Instituta za arheologiju Ruske akademije nauka našli su ovaj artefakt kao jedini primerak šlema na području severnog Crnog mora. Oni objašnjavaju da u antičko doba da kada ratnik pogine biva sahranjen zajedno sa šlemom.

- Korintski šlem pronađen na Tamanskom poluostrvu pripada hermionskom tipu i datira iz prve četvrtine petog veka pre nove ere - rekao je Roman Mimohod, vođa ekspedicije Instituta za arheologiju.

Otkriće šlema je od neprocenjive važnosti kako bi se rasvetlila davna istorija ovih krajeva Rusije.

(Telegraf Nauka / Greek reporter)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KKK

    30. septembar 2023. | 11:21

    Potice iz vremena Aleksandra Makedonskog .!!!

  • Filip

    2. oktobar 2023. | 09:07

    E sad se postavlja pitanje sta ce slem grckih ratnika na ruskom poluostrvu? Ako neko ima odgovor rado bi saslusao.

  • Mia Kalifa

    1. oktobar 2023. | 18:22

    Da nije toliko žalosno bilo bi baš smešno. Nas i Grka 300 mliona...minimum.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>