Zemlja je u nedelju zarobila novi mesec: Da li se taj mini mesec može videti golim okom?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Asteroid je nazvan 2024 PT5

Ilustracija: Shutterstock/Dima Zel

Zemlja je u nedelju 29. septembra u svoju orbitu zarobila „drugi mesec“, koji će kružiti oko nje, pa i oko nas, najverovatnije 57 dana. Da li je ovaj novi mini mesec, asteroid čiji je zvanični naziv 2024 PT5, vidljiv golim okom sa naše planete?

- Objekat je previše mali i previše taman da bi bio vidljiv čak i pomoću tipičnih amaterskih teleskopa i dvogleda. Međutim, objekat će biti dovoljno vidljiv za tipične teleskope koje koriste profesionalni astronomi – rekao je Karlos de la Fuentes Markos, profesor Univerziteta Komplutense u Madridu, prenosi LiveScience.

Ovaj svemirski kamen ima prečnik od 10 metara ili, piše LiveScience, dugačak je koliko i školski autobus. Procene naučnika, objavljene u studiji u žurnalu Research Notes of AAS, jesu da će mini mesec 25. novembra uspeti da ponovo pobegne Zemljinoj gravitaciji.

Drugi mesec je mnogo manji od pravog Meseca – manji je 300.000 puta.

Kratki događaji mini-meseca poput predstojećeg, u kojima malo telo (u ovom slučaju asteroid) ima negativnu geocentričnu energiju tokom nekoliko nedelja ili meseci, relativno su česti – nekoliko događaja u deceniji. S druge strane, duga zarobljavanja su retka – jedno na otprilike svakih 10 ili 20 godina.

Uzrok izbacivanja ovih objekata su gravitacioni poremećaji koje izaziva Sunce. Kad odigra svoju ulogu mini-meseca, 2024 PT5 će se vratiti u orbitu čiji centar je Sunce, kao deo asteroidnog pojasa Ardžuna.

(Telegraf Nauka / LiveScience)