Međunarodno posmatranje neba otkrilo precizne lokacije više od milion galaksija

D. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkrivene su precizne distance više od 1,8 miliona galaksija u odnosu na Zemlju.

Euklidov pogled na mali deo svemira FOTO: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA

Međunarodni projekat PAUS, koji uključuje 14 institucija, pregledao je 50 kvadratnih stepeni površine neba – otprilike kao 250 punih Meseca. Utvrđene su dosad najpreciznije udaljenosti galaksija pomoću specijalne kamere na teleskopu „Vilijam Heršel“ (WHT) od 4,2 metra u La Palmi u Španiji. To je obuhvatilo galaksije udaljene više od 10 milijardi svetlosnih godina.

Posmatranje dalekih galaksija ima dve varijante: fotometrijsko posmatranje putem visokopreciznih snimaka neba sa svim astronomskim objektima koji su dovoljno sjajni da budu detektovani, i spektroskopsko posmatranje putem usredsređivanja na neki poznati izvor svetlosti i proučavanja njegovog spektra, tj. distribucije svetlosti u širokom opsegu talasnih dužina. Ovaj režim je ograničen u pogledu broja osmotrenih galaksija i koliko prigušene one mogu biti, ali obezbeđuje mnoštvo informacija o svakoj od njih.

PAUS kombinuje prednosti fotometrijskog i spektroskopskog istraživanja. Slike obuhvataju sve vidljive objekte na nebu, ali su na kameru postavljeni filteri uskih talasnih dužina, tako da se zna da zahvaćena svetlost dolazi iz određenog dela spektra. Pomoću 40 takvih filtera može se rekonstruisati galaktički spektar u niskoj rezoluciji.

Istraživanje će doprineti proučavanju kako su galaksije povezane sa svojom okolinom, koja se uglavnom sastoji od tamne materije, i razumevanju koliko su udaljene galaksije izvesnog tipa i sjaja.

Novi katalog će omogućiti astronomima da prave tačnije mape radi razumevanja kako se struktura formira u univerzumu, i da izučavaju širenje univerzuma pod uticajem tamne materije i tamne energije.

Smatra se da tamna energija čini 70% univerzuma i da je odgovorna za njegovo sve brže širenje, ali njena priroda ostaje misterija.

Projekat je predvodio Institut za svemirske nauke, uz podršku španskog Ministartstva za nauku. Podaci su sakupljani tokom 200 noći između 2015. i 2019. Katalog je dostupan na veb-sajtu pausurvey.org.

PAUS omogućava visokoprecizna merenja udaljenosti. Taj nivo preciznosti je bitan za izučavanje strukture univerzuma, što zahteva podatke iz velikog broja galaksija.

Devet godina od početka u 2015, PAUS je sposoban da meri distance brojnih dalekih galaksija sa relativnom preciznošću od 0,3%. Ti podaci se trenutno koriste za unapređenje kalibracije postojećih kosmoloških ispitivanja.

Na primer, radi se na unapređenju analiza i simulacija slabih izobličenja za misije koje istražuju tamnu energiju, kao što je „Euklid“ Evropske svemirske agencije.

(Telegraf Nauka/UCL)