Maskovi sateliti zaslepljuju teleskope: Zagađenje neba sve gore, najveći krivac Starlink

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mreža od oko 6.000 satelita ometa naučnike u proučavanju svemira

Foto-kolaž: TANJUG/AP/Susan Walsh (STF); TANJUG/AP/SpaceX

Radio-talasi sa sve veće mreže satelita Ilona Maska ometaju naučnike u proučavanju svemira, zaključak je istraživača iz Holandije. Nova generacija satelita Starlink, koja obezbeđuje brzi internet širom sveta, više ometa radio-teleskope nego ranije generacije, navode oni, a prenosi BBC.

Hiljade satelita „oslepljuju“ radio-teleskope i mogli bi da onemoguće astronomska istraživanja, tvrde stručnjaci Holandskog instituta za radio astronomiju (ASTRON). SpejsEks, Maskova kompanija i vlasnik satelita Starlink, nije odgovorila britanskom javnom servisu na pitanja o ovim problemima.

- Svaki put kada se još ovih satelita lansira, sa ovim nivoom zagađenja, vidimo sve manje i manje neba. Pokušavamo da proučavamo stvari poput emisija iz crnih rupa u centru galaksija. Gledamo neke od najranijih galaksija, koje su udaljene milionima i milionima svetlosnih godina, kao i egzoplanete – rekla je za BBC prof. Džesika Dempsi, direktorka ASTRON-a.

Naučnici instituta otkrili su da su signali koje šalje druga generacija satelita 32 puta jači od signala prve generacije.

- Količina zračenja prevazilazi ograničenja koja je postavila Internacionalna telekomukaciona unija – dodala je prof. Dempsi.

Prema nekim procenama, trenutno je u orbiti 6.402 satelita Starlink i to na visini od 342 kilometra.

Analiza je rađena pomoću radio-teleskopa LOFAR u Holandiji u julu, a dodatni problem, navodi se, predstavlja to što se 40 satelita Starlink lansira u orbitu svake nedelje.

- Veoma je jasno da kada postoji nešto tako svetlo da kompromiutije glavne radio-teleskope i opservatorije, onda moramo nešto da uradimo i to brzo – rekao je Robert Mejsi, zamenik izvršnog direktora Kraljevskog astronomskog društva u Velikoj Britaniji.

Prof. Dempsi kaže da bi male akcije poput zaštite za bateriju satelita napravile veliku razliku u smanjenju zagađenja.

Studija je objavljena u naučnom žurnalu Astronomy and Astrophysics.

(Telegraf Nauka / BBC)