Naučnici mesecima trovali opasne predatore: Tako ih štite od invazije još smrtonosnijih stvorenja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Invazivna vrsta ugrožava ekosistem na severu Australije

Foto: Shutterstock / Danny Ye

Otrovne morske krastače šire se severnom Australijom i predstavljaju pravu opasnost za mnoge autohtone vrste. Tim naučnika osmislio je način da sačuva australijske krokodile, inače opasne predatore, od ovih smrtonosnih žaba i to tako što su ih trovali mesecima.

Australijski krokodili ili Crocodylus johnstoni značajna su životinja u tradiciji starosedelačkih naroda i važan su deo tradicionalnih priča ovog regiona. Osim toga, njihov nestanak poremetio bi balans u lokalnom ekosistemu, piše Phys.org.

Zbog toga je istraživačima sa Univerziteta Makvori pomagala grupa rendžera iz naroda Bunuba i stručnjaci Odeljenja za biodiverzitet, očuvanje životne sredine i atrakcije u Zapadnoj Australiji.

Izvlačenje otrova

Glavni autor studije objavljene u Proceedings of the Royal Society B dr Džordžija Vord-fir sa Fakulteta prirodnih nauka Univerziteta Makvori i koautor profesor Rik Šajn testirali su bihejvioralnu ekološku metodu nazvanu uslovna averzija prema ukusu (CTA). To su radili tako što su učili krokodile da morske krastače povezuju sa trovanjem.

Foto: Shutterstock / ChWeiss

To su radili tako što su skupili lešine stotina morskih krastača, izvukli otrov iz njih, a onda im ubrizgali drugi otrov koji nije smrtonosan, već samo izaziva povraćanje kod australijskih krokodila, ali su posledice kratkotrajne.

- Prva tri dana smo primetili da krokodili uzimaju krastače i odlaze. Trećeg dana bi ih mirisali pre nego što ih pojedu, a poslednjeg dana su ih zaobilazili – rekao je Pol Bin Busu, koordinator rendžera.

Invazija morskih krastača

Otkako su morske krastače uvezene iz Južne Amerike tridesetih godina ostavile su pravi trag uništenja autohtonih vrsta širom severne Australije. U nekim delovima ova invazivna vrsta potpuno je uništila lokalne predatore poput guštera, zmija i slatkovodnih krokodila.

Ove vrste su veoma važna hrana za starosedeoce i imaju ključnu ulogu u njihovom okruženju, ali nemaju zaštitu od otrovnih žaba.

Foto: Shutterstock / Roberto Dani

- Gubitak slatkovodnih krokodila zbog morskih krastača značiće da će životinje sa dna reka pojesti sve mamce i neće ostati riba za ishranu raži i baramundi – rekao je Pol Bin Busu.

Veliki broj uginulih krokodila

Studija je sprovođena uglavnom od maja do oktobra, što je suva sezona na australijskom tropskom severu.

- Australijske krokodile teško pogađa kada se njihove reke smanje. Tada se velike grupe njih skupljaju na malom prostoru, a hrane je veoma malo. Tada krastače koriste te reke za rehidrataciju i dve vrste dolaze u kontakt. Tada vidimo veliki broj uginulih krokodila – rekao je dr Vard-Fir.

(Telegraf Nauka/Phys.org)