„To je kao da bacimo šibicu u suvu šumu“: Mnogo opasnosti od laži na mrežama u izbornoj godini

Vreme čitanja: oko 2 min.

Društvene mreže nikad nisu bile važnije, ali ima mnogo razloga za zabrinutost, upozoravaju stručnjaci

Foto: PixieMe / Shutterstock.com

Izbori se ove godine održavaju u više od 40 zemalja sveta, a mnogi navode da je 2024. najveća izborna godina u istoriji. Istraživači veruju da društvene mreže nisu nikad bile važnije, ali da postoji mnogo razloga za zabrinutost, prenosi Phys.org.

- Jedan od razloga za zabrinutost je činjenica da su platforme smanjile timove za bezbednost i poverenje, kao i trud za integritet izbornog procesa. Ne znači da ćemo osetiti to u SAD, ali u drugim zemljama će se osetiti. Zabrinuta sam zbog trenutnog stanja resursa i deljenja informacija u najintenzivnijoj izbornoj godini – rekla je Lora Edelsen, profesor kompjuterskih nauka na Severoistočom univerzitetu.

Tokom 2023. najveće tehnološke kompanije i društvene mreže smanjile su timove za borbu protiv dezinformacija, lažne vesti i govor mržnje. Rezultat se osetio od početka raza Izraela i Hamasa, veruju istraživači.

- Od inicijalnog napada 7. oktobra pojavila se tona materijala punog mržnje i diskriminacije na svim platformama – rekao je Džon Vibi, profesor medijskih inovacija i tehnologije na Severoistočnom univerzitetu.

On dodaje da je taj konflikt za društvene mreže u 2023. bio kao da se baci šibica u džinovsku, veoma suvu šumu koja se prži na suncu. A uslovi koji su doveli do toga – eksplozivno širenje lažnih vesti, manipulacija i dezinformacija – i dalje su tu. Izbori širom sveta predstavljaju polje za slične krize kada je reč o društvenim mrežama.

- To je kao da imamo vatrogasce bez creva i hidranata. Moramo da mislimo o tome šta se dešava kada dođe do krize i šta, iz ugla javnog interesa i regulatorne perspektive, treba da očekuje javnost od ovih platformi – rekao je Vibi.

Stručnjaci navode da postoji još jedan faktor koji ulogu društvenih mreža u sezoni izbora čini još komplikovanijom – pojava generativne veštačke inteligencije (AI). Ona može jeftino i efikasno da pretvara običan tekst u specifičan stil pisanja ili slike, dodaje Edelsonova.

- Odjednom je sve postalo super jeftino i jednostavno – objašnjava.

Ovi AI alati omogućavaju stvaranje lažnih naloga i koordinisanih mreža botova.

(Telegraf Nauka / Phys.org)