Astronauti slave Dan zahvalnosti u svemiru
Posada Ekspedicije 70 proslavlja „dan ćurke“ sa stilom i fantastičnim obrokom više od 300 kilometara iznad Zemlje na Međunarodnoj svemirskoj stanici.
Astronauti iz tri zemlje na Međunarodnoj svemirskoj stanici imaju slobodan dan 23. novembra, kako bi se opustili i uživali u gozbi za Dan zahvalnosti – na programu su ćurka, patka, prepelica, plodovi mora, sos od kukuruza i sos od brusnice. Posada je snimila video poruku šaljući najlepše želje svima ispod, piše Space.
„Slavimo Dan zahvalnosti u svemiru, ali su naše misli sa našim porodicama kod kuće i svima ostalima na Zemlji“, kaže komandant Andreas Mogensen.
Inženjer Jasmin Mogbeli nastavlja: „Ove godine na Međunarodnoj svemirskoj stanici zahvalni smo za mnogo toga, uključujući izvanredni pogled na našu lepu planetu Zemlju, koji nas poseća da, dok su tamo svi koje znamo i volimo, moramo da je čuvamo i da se brinemo o njoj“.
Mogensen, Mogbeli, inženjeri Satoši Furukava, Loral O’Hara, i Konstantin Borisov, Oleg Kononenko i Nikolaj Čub iz Ruske svemirske agencije Roskosmos će takođe uživati u desertu.
Treba reći da ne slave svi Dan zahvalnosti na isti način i istog dana. Ovo je vreme zahvalnosti, ali i prilika da razmislimo o našoj prošlosti i setimo se onih koji možda neće ići kući za Dan zahvalnosti ili uživati u prazničnoj večeri, dodaje O’Hara. „Nadamo se da će svi uživati u trenucima mira i biti sa svojim prijateljima i porodicom“.
Posada će sledeći Dan zahvalnosti provesti kod kuće nakon povratka na Zemlju u proleće 2024.
Bez pripremanja hrane i pranja posuđa
Prazničnu gozbu je dostavila misija SpejsEks CRS-29 Dragon.
Poput druge hrane poslate na Međunarodnu svemirsku stanicu, praznične đakonije su u foliji ili plastičnom pakovanju i u frižideru ili dehidrirane. Posada priprema obroke dodajući vodu i zagrevajući ih u uređaju veličine kofera, preskačući višesatno intenzivno pripremanje.
Možda nije mnogo, ali je bolje od tuba za pastu koju je Jurij Gagarin jeo tokom putovanja u svemir 1961.
Postavljanje stola je takođe vrlo drugačije. Magneti i čičak-trake će fiksirati posude i pribor dok astronauti jedu u okolnostima mikrogravitacije. Ne samo da na stolu neće biti ukrasa, već astronauti neće imati ni stolice za sedenje.
Posada će takođe preskočiti pranje jer nakon jela astronauti moraju baciti pribor i pakovanja hrane da bi se izbegao brz razvoj bakterija.
(Telegraf Nauka/Space)