Ovaj uobičajeni prehrambeni sastojak može oblikovati zdravlje deteta za ceo život

D. M.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Foto: Shutterstock

Naučnici su otkrili da uobičajeni prehrambeni emulgatori koje su konzumirale majke miševa menjaju crevni mikrobiom potomaka već u prvim nedeljama života.

Ove promene su ometale normalan razvoj imunskog sistema, dovodeći do dugotrajnog zapaljenja. U odraslom dobu, potomci su bili podložniji crevnim poremećajima i gojaznosti.

Nalazi sugerišu da prehrambeni aditivi mogu imati skrivene, trajne efekte i kod osoba koje ih nisu konzumirale direktno.

Istraživači iz Pasterovog instituta i Francuskog nacionalnog instituta za zdravlje i medicinsko istraživanje (Inserm) otkrili su da kad mišje majke konzumiraju dijetetske emulgatore može doći do negativnog uticaja na crevnu mikrobiotu njihovih potomaka.

Ove rane promene kod crevnih bakterija su povezane sa većim rizikom od hroničnih zapaljenjskih bolesti creva i gojaznosti kasnije u životu. Rezultati ukazuju na moguće zdravstvene efekte koji se protežu kroz generacije, i naglašavaju potrebu za istraživanjem na ljudima, naročito radi razumevanja kako izloženost emulgatorima u ranom životu može uticati na dugoročno zdravlje.

Emulgatori su aditivi koji se naširoko koriste u prerađenoj hrani kako bi se poboljšala tekstura i produžio rok trajanja. Uobičajeni su u mlečnim proizvodima, pecivima, sladoledu i nekim mlečnim formulama za bebe u obliku praška. Uprkos njihovoj rasprostranjenoj upotrebi, naučnici i dalje znaju relativno malo o tome kako ove supstance utiču na ljudsko zdravlje, a naročito o uticaju na crevnu mikrobiotu.

U studiji su ženskim miševima data dva često korišćena emulgatora, karboksimetil celuloza (E466) i polisorbat 80 (E433), počevši deset nedelja pre trudnoće i dalje tokom trudnoće i dojenja. Istraživači su zatim ispitali crevnu mikrobiotu potomaka, koji sami nikad nisu direktno konzumirali ove emulgatore.

Rezultati pokazuju da su mladunci doživeli značajne promene u crevnim bakterijama tokom prvih nedelja života. Ovaj period je posebno važan jer majke prirodno prenose deo svoje mikrobiote potomcima putem bliskog kontakta.

Poremećena crevno-imunska komunikacija

Izmenjena mikrobiota je uključivala veće nivoe bakterija sa bičevima, za koje je poznato da aktiviraju imunski sistem i podstiču zapaljenje. Istraživači su takođe uočili da veći broj bakterija stupa u blizak kontakt sa zidom creva.

Ovaj proces, opisan kao bakterijski „napad“, izazvao je zatvaranje određenih crevnih putanja ranije nego što je normalno. Te putanje obično omogućavaju malim fragmentima bakterija da pređu crevnu barijeru kako bi ih imunski sistem prepoznao i naučio da toleriše mikrobiotu tela.

Kad su se ove putanje prerano zatvorile kod dece majki izloženih emulgatorima, komunikacija između crevne mikrobiote i imunskog sistema bila je poremećena.

Dok su životinje dostizale odraslo doba, ovaj poremećaj je doveo do preterano aktivnog imunskog odgovora i hronične inflamacije, značajno povećavajući rizik od zapaljenjskih bolesti creva i gojaznosti.

Studija povezuje rane promene mikrobiote kod miševa, čak i bez direktne konzumacije emulgatora, sa većom verovatnoćom za razvoj ovih hroničnih stanja kasnije u životu.

Implikacije po zdravlje ljudi

„Bitno je da bolje razumemo kako ono što jedemo može uticati na zdravlje budućih generacija. Ovi nalazi naglašavaju koliko je važno regulisati upotrebu prehrambenih aditiva, naročito u formulama za bebe, koje često sadrže takve aditive i konzumiraju se u kritičnom trenutku za uspostavljanje mikrobiote“, kažu istraživači.

„Želimo da nastavimo ovo istraživanje sa kliničkim ispitivanjima radi izučavanja prenosa mikrobiote od majke na dete, kako u slučajevima ishrane majki sa ili bez prehrambenih aditiva, tako i u slučajevima kad su bebe direktno izložene ovim supstancama u mlečnim formulama“.

(Telegraf Nauka/Science Daily)